Wiceminister Jacek Czerniak: dążymy do rozwoju relacji polsko-emirackich w sektorze rolno-spożywczym
03.11.2025
Perspektywa rozwoju relacji w dziedzinie rolnictwa, a także w obszarze handlu, promocji polskiej żywności oraz współpracy naukowej to najważniejsze tematy spotkania sekretarza stanu Jacka Czerniaka z Chargé d'affaires a.i. RP w Zjednoczonych Emiratach Arabskich Grzegorzem Gawinem. Spotkanie odbyło się w Ministerstwie Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Rozwój współpracy w dziedzinie rolnictwa
– Współpraca ze Zjednoczonymi Emiratami Arabskimi (ZEA) w zakresie rolnictwa ma dla Polski duże znaczenie. Rośnie zainteresowanie naszych przedsiębiorców potencjałem rynku emirackiego. Świadczy o tym chociażby duża liczba zgłoszeń do udziału w polskim stoisku narodowym na targach Gulfood Dubai 2026, które odbędą się w styczniu 2026 r. – zaznaczył wiceminister Czerniak.
Sekretarz stanu podkreślił, że Polska zabiega o eliminację barier w dostępie do rynku emirackiego dla polskich towarów rolno-spożywczych.
– Kluczowe jest dla nas uznanie przez ZEA zasady regionalizacji w odniesieniu do wysoce zjadliwej grypy ptaków (HPAI) zgodnie z zasadami UE. Ostatnie kontakty bilateralne zaowocowały zniesieniem przez stronę emiracką 15 października 2025 r. zakazu importu mięsa drobiowego i jego produktów oraz jaj konsumpcyjnych z 7 polskich województw – powiedział sekretarz stanu Jacek Czerniak. Potwierdził również gotowość MRiRW do rozwoju relacji z partnerami z ZEA na szczeblu naukowo-eksperckim.
Chargé d’affaires a.i. RP w Zjednoczonych Emiratach Arabskich wskazał na możliwości zwiększenia eksportu polskiej żywności do ZEA oraz wzmocnienia działań promocyjnych na rynku emirackim.
Zjednoczone Emiraty Arabskie – kluczowy odbiorca polskiej żywności w regionie Bliskiego Wschodu
W 2024 roku Polska wyeksportowała do ZEA towary rolno-spożywcze o wartości 170 mln EUR. Były to przede wszystkim: chleb, bułki i pieczywo cukiernicze; przetwory spożywcze gdzie indziej nie wymienione; tytoń; mięso i jadalne podroby z drobiu; czekoladę i produkty zawierające kakao.