W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wielkopolska – II etap Bitwy Regionów

12.11.2022

Dziś kulinarne zmagania Bitwy Regionów odbywały się w Kaczkach Średnich w województwie wielkopolskim, w gminie Turek.

foto główne

Kulinarne zmagania w województwie wielkopolskim

Do drugiego etapu przystąpiło 29 wielkopolskich Kół Gospodyń Wiejskich. W otwarciu eliminacji uczestniczył sekretarz stanu Ryszard Bartosik, który przekazał ich uczestniczkom życzenia od wicepremiera, ministra rolnictwa i rozwoju wsi Henryka Kowalczyka, odczytując list do uczestników dzisiejszych zmagań.

Wielkopolska to region, który znajduje się w ścisłej czołówce polskiego rolnictwa. Kuchnia tego regionu słynie z gęsiny i pyr z gzikiem. Jednak każdy powiat ma swoje kulinarne perełki,  które prezentowane są podczas dzisiejszych kulinarnych zmagań – napisał w liście szef resortu rolnictwa.

– Dzięki wam poznajemy nowe przepisy kulinarne, możemy doświadczyć tego, co jest istotne w tradycji kuchni polskiej, a w tym wypadku kuchni wielkopolskiej – podkreślił sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Wiceminister wyraził zadowolenie, że ten etap Bitwy Regionów odbywa się w Zespole Szkół Rolniczych Centrum Kształcenia Praktycznego w Kaczkach Średnich.

– To szkoła z ponad 60-cio letnią tradycją, kształcąca w różnych kierunkach, zgodnie z zapotrzebowaniem naszej gospodarki – zaznaczył wiceminister Bartosik.

Podziękował również wszystkim pracującym na rzecz rolnictwa, zarówno tym, którzy działają w strukturach państwowych, jak i  pracującym w samorządach  różnych szczebli.

– Dziękuję wam za to, że rzetelnie wykonujecie swoje obowiązki, ale dziękuję wam także za to, że rozumiecie polską wieś, a to jest bardzo ważne – podkreślił sekretarz stanu Ryszard Bartosik.

Wyniki II etapu Bitwy Regionów w woj. wielkopolskim

I miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich w Lądku  Barszcz zabielany z szarymi kluchami.

II miejsce: Koło Gospodyń Wiejskich Szurkowo  Królas w sosie z szagolami i ćwikłą.

III Koło Gospodyń Wiejskich w Słomowie „Słomowianki”  Gęś po wielkopolsku.

Wyróżnienia:

Stowarzyszenie Koło Gospodyń Wiejskich w Sławsku  Barszcz na kwaśnicy z suszonymi owocami, suszonymi grzybami i szarymi kluskami;

Koło Gospodyń Wiejskich w Rychtalu  Wyluzowana kaczka z Bogatej Krainy w nieformalnym związku z szarą kluską  i modrą kapustą;

Koło Gospodyń Wiejskich w Biernatkach  Królik w śmietanie podany z szagówkami i zasmażaną kapustą i kompot z owoców;

Koło Gospodyń Wiejskich w Cichej Górze  „Plyndze z gnykiem”, czyli cichogórskie placki ziemniaczane z gulaszem.

Zdjęcia (37)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
15.11.2022 09:52 Katarzyna Przybyszewska
Pierwsza publikacja:
12.11.2022 21:52 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}