W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

woj. podkarpackie

  

Wigilia to dzień, z którym związane było wiele wróżb. Miały one na celu zapewnienie obfitych zbiorów, pomyślności i zdrowia dla domowników wspólnie zasiadających do wigilijnej wieczerzy. Na Podkarpaciu Wigilię nazywano Godami lub Świętami Godnymi, dlatego że sprzyjały one godzeniu się zwaśnionych członków rodziny i sąsiadów, a zgoda w tym dniu miała zapewnić zgodę w całym nadchodzącym roku. Dbano również o spłatę wszelkich długów przed Wigilią. Warto również wspomnieć, że kradzież czegokolwiek z lasu zapewnia szczęście. Wykonanie wielu obowiązków w Wigilię miało zapewnić pracowitość w nowym roku. Ten dzień rozpoczynał się bardzo wcześnie i zabierano się od razu do pracy. Jeżeli mąż chciał, aby jego żona była bardzo pracowita, w następnym roku dokładał starań, aby pracowała cały dzień bez odpoczynku.

Jednym z najbardziej nietypowych zwyczajów jest ten mówiący o tym, że żona pragnąca śmierci męża mogła osiągnąć ten cel poprzez zmówienie pod najbliższą gruszą 7 pacierzy. To samo powinna uczynić panna, która w najbliższym roku chciała zostać mężatką. Aby zagwarantować pracowitość przyszłego męża, panna powinna w Wigilię uprząść przynajmniej jedną nić lnu. Dostatek w nadchodzącym nowym roku miało zapewnić umycie się w wodzie, do której wrzucone były srebrne monety, a pannom gwarantowało to zdrowie i urodę.

Przy wigilijnym stole powinna znajdować się zawsze parzysta liczba osób, aby to zagwarantować przy stole zasiadał snopek zboża ubrany jak mężczyzna lub kot.

Wigilia miała charakter zaduszkowy. W niektórych regionach wierzono, że zmarli uczestniczą w wieczorze wigilijnym jako niewidzialne ptaki, natomiast w innych poczęstunek, który nazywano kolędą, przynoszono na groby zmarłych po wieczerzy wigilijnej. Na wieczerzę wigilijną przygotowywano 12 potraw, niekiedy wierzono, że symbolizują one 12 miesięcy w roku. Mniejsza liczba potraw oznaczała głód w tylu miesiącach, ile potraw brakowało. Tradycyjnie przygotowywano postnicę, barszcz czerwony z uszkami, maczankę grzybową, pieróg, pierogi z kapustą i serem, kapustę z grzybami i grochem, gołąbki z ziemniakami i kaszą gryczaną, kaszę ze śliwkami, piernik rozczyniany i kutię.1

------------------------------

1 Opracowano na podstawie informacji zamieszczonych na portalu potrawyregionalne.pl.

Produkty i potrawy wigilijne wpisane na Listę Produktów Tradycyjnych:

  • Karp po starzawsku
  • Suszone plasterki jabłek z Pruchnika
  • Pruchnicka gruszka suszona
  • Pruchnicka suszona śliwka węgierka
  • Serowiec sędziszowski
  • Makowiec sędziszowski
  • Serownik (sernik) handzlowski
  • Jeżowskie kapuśniaki z kaszą tatarczaną
  • Pierożki leżachowskie (pieczone z kaszą gryczaną)
  • Placek z jabłkami
  • Siemieniaki orzechowe
  • Syrnik z krupami
  • Wilijnik
  • Olej podkarpacki
  • Razowe pierogi z Wiercan
  • Pierogi z kapustą i grzybami pilzneński
  • Kapusta wigilijna po Pysznicku
  • Górecki kompot z suszu
Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.05.2018 10:06 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
02.05.2018 10:06 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}