W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

WorldFood Poland

07.03.2019

̶̶ Bezpieczeństwo żywności to sprawa poza dyskusją – stwierdził minister rolnictwa i rozwoju wsi Jan Krzysztof Ardanowski, który uczestniczył dziś w otwarciu Międzynarodowych Targach Żywności i Napojów WorldFood Poland.

Minister J.K. Ardanowski podczas panelu dyskusyjnego na targach WorldFoodMinister J.K. Ardanowski podczas panelu dyskusyjnego na targach WorldFood

Szef resortu rolnictwa brał także udział w panelu dyskusyjnym pt. „Bezpieczeństwo i jakość żywności wyzwaniem dla podmiotów gospodarki żywnościowej”.

Minister poinformował, ze po przeprowadzeniu w 346 kontroli w rzeźniach w Polsce nie stwierdzono żadnych zagrożeń dla konsumentów. Natomiast w  drobnych przypadkach uchybień i nieprawidłowości wydawane były decyzje administracyjne i nakładane kary. Do końca marca br. zostaną zakończone kontrole w pozostałych rzeźniach.

Minister poinformował także o przebadaniu, po podaniu przez Czechów informacji, że w mięsie wołowym pochodzącym od polskiego producenta wykryto bakterię Salmonella, ponad 400 próbek mięsa wołowego. Nie stwierdzono w nich Salmonelli  ̶  poinformował szef resortu rolnictwa.

Minister podkreślił również, że prowadzone są prace związane z uszczelnieniem całego systemu kontroli. Propozycje zmian legislacyjnych powinny być rozpatrywane przez Sejm RP w kwietniu,

̶  Jednym z proponowanych rozwiązań jest to, aby przy kontroli mięsa w zakładach ubojowych pracowali tylko państwowi lekarze weterynarii, ale to wymaga wielu zmian, m.in. potrzebnych jest około 2. tysięcy etatów  ̶  poinformował minister.

Szef resortu rolnictwa podkreślił, że za jakość żywności odpowiadają także producenci, firmy transportowe, wszyscy, którzy biorą udział w produkcji i obrocie.

Zdaniem ministra ostatnie ataki na polską żywność wynikają też z rosnącej jej sprzedaży na rynkach zewnętrznych.

̶  Muszą powrócić właściwe relacje pomiędzy wszystkimi ogniwami łańcucha żywnościowego i każdy z nas musi brać odpowiedzialność za jakość naszej żywność, bo to jeden z jej największych atutów  ̶  zwrócił uwagę minister Ardanowski.

WorldFood Poland to targi poświęcone sektorowi spożywczemu od produkcji, aż po wyrób końcowy i jego sprzedaż. Na targach jest możliwość spotkania i rozmów z międzynarodowymi partnerami oraz nawiązania nowych relacji biznesowych na świecie. WorldFood to polskie targi z międzynarodowym zasięgiem.

 

Zdjęcia (3)

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
08.03.2019 16:43 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
08.03.2019 16:43 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}