Wykaz tematów badawczych z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2025 roku
Uniwersytet Warmińsko-Mazurski
-
Badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych.
Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby ‒ wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego”
- Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu
Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB
-
Uprawy polowe metodami ekologicznymi: 3) Badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Ekologiczna uprawa sadzeniaków ziemniaka - kontynuacja badań.
- Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej (odchwaszczanie nowoczesnymi maszynami, w zastępstwie stosowania herbicydów, na typowym stanowisku dla uprawy buraka cukrowego; kontynuacja badań)”
- Uprawy polowe metodami ekologicznymi: 3) badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego; Produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Doskonalenie produkcji nasiennej pszenżyta jarego, pszenicy jarej orkisz i pszenicy zwyczajnej jarej dla gospodarstw ekologicznych – upowszechnienie wyników badan w formie zaleceń dla producentów ekologicznych.
Instytut Ochrony Roślin - PIB
Badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin. Doskonalenie wykorzystania biologicznych i naturalnych środków produkcji oraz elementów zielonej infrastruktury w celu zapewnienia plonu i ochrony rzepaku ozimego.
https://www.ior.poznan.pl/1816,aktualne
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego
-
Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju
https://www.sggw.edu.pl/nauka/projekty-badawcze/projekty-krajowe1/dotacje-mrirw-2/
- Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu upraw ekologicznych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika.
Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Dotacje MRIRW
Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie
- Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi „Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu
https://up.lublin.pl/nauka/dzial-nauki/realizowane-projekty/#mrirw
- Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie identyfikacji metod ochrony dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.
https://up.lublin.pl/nauka/dzial-nauki/realizowane-projekty/#mrirw
Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB
-
Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Rozwój narzędzia wsparcia decyzji dla ekologicznej uprawy zbóż EKO-ZBOŻE (e-usługi dla rolnictwa ekologicznego). Opracowanie modułów wiedzy dla owsa i jęczmienia jarego.
https://www.iung.pl/badania-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-z-dotacji-mrirw/
- Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Oszacowanie możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii rolnictwa 4.0, w tym robotów rolniczych, jako wsparcia krótkich łańcuchów dostaw w warunkach rolnictwa ekologicznego.
https://www.iung.pl/badania-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-z-dotacji-mrirw/
Instytut Ogrodnictwa - PIB
-
Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie. Identyfikacja i ocena metod wspierających efektywne ograniczanie i zwalczanie populacji szkodników oraz wsparcie transferu wiedzy
- Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie podniesienia kondycji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego; Badania nad możliwością towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym metodami ekologicznymi - trzeci rok prowadzenia plantacji matecznej
Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego - PIB
-
Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi: Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego brojlerów z oceną jakości mięsa.
- Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych.
Instytut Zootechniki - PIB
Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Określenie metod ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w ekologicznej produkcji zwierzęcej. Ocena możliwości wykorzystania sorgo i trawy sudańskiej w ekologicznym chowie bydła opasowego w regionach dotkniętych suszą glebową
https://iz.edu.pl/dzialalnosc-naukowa/rolnictwo-ekologiczne/