W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Wykaz tematów badawczych z zakresu rolnictwa ekologicznego realizowanych w 2025 roku

Uniwersytet Warmińsko-Mazurski

  1. Badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych.
    Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby ‒ wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego”

https://wmw.uwm.edu.pl/aktualnosci/informacja-zadaniu-prowadzonym-uwm-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-roku-2025

  1. Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu

https://wmw.uwm.edu.pl/aktualnosci/informacja-zadaniu-prowadzonym-uwm-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-roku-2025

Instytut Hodowli i Aklimatyzacji Roślin - PIB

  1. Uprawy polowe metodami ekologicznymi: 3) Badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego. Ekologiczna uprawa sadzeniaków ziemniaka - kontynuacja badań.

https://ihar.edu.pl/pl/instytut/dzialalnosc-naukowa/badania-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-z-dotacji-mrirw/badania-w-zakresie-rolnictwa-ekologicznego-realizowane-w-2025-roku/1-uprawy-polowe-metodami-ekologicznymi-badania-w-zakresie-produkcji-ekologicznego-materialu-siewnego-r

  1. Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej (odchwaszczanie nowoczesnymi maszynami, w zastępstwie stosowania herbicydów, na typowym stanowisku dla uprawy buraka cukrowego; kontynuacja badań)”

Uprawy polowe metodami ekologicznymi. Badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produ - IHAR

  1. Uprawy polowe metodami ekologicznymi: 3) badania w zakresie produkcji ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Określenie dobrych praktyk produkcyjnych, z uwzględnieniem warunków glebowych i klimatycznych oraz odporności i tolerancji na choroby - wytyczne dla prowadzenia ekologicznych plantacji nasiennych roślin rolniczych pod kątem produkcji materiału siewnego; Produkcja ekologicznego materiału siewnego roślin rolniczych. Doskonalenie produkcji nasiennej pszenżyta jarego, pszenicy jarej orkisz i pszenicy zwyczajnej jarej dla gospodarstw ekologicznych – upowszechnienie wyników badan w formie zaleceń dla producentów ekologicznych.

https://ihar.edu.pl/pl/instytut/dzialalnosc-naukowa/badania-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-z-dotacji-mrirw/badania-w-zakresie-rolnictwa-ekologicznego-realizowane-w-2025-roku/uprawy-polowe-metodami-ekologicznymi-3-badania-w-zakresie-produkcji-ekologicznego-materialu-siewnego-r

Instytut Ochrony Roślin - PIB

Badania dotyczące podnoszenia efektywności w zakresie doskonalenia agrotechniki roślin oleistych uprawianych w rolnictwie ekologicznym, ze szczególnym uwzględnieniem metod ochrony roślin. Doskonalenie wykorzystania biologicznych i naturalnych środków produkcji oraz elementów zielonej infrastruktury w celu zapewnienia plonu i ochrony rzepaku ozimego.

https://www.ior.poznan.pl/1816,aktualne

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego       

  1. Marketing, promocja oraz analiza rynku: badania w zakresie analizy wartości rynku produktów ekologicznych w Polsce z podziałem na wartość poszczególnych sektorów produkcji oraz wskazanie produktów o najwyższym potencjale rozwoju

https://www.sggw.edu.pl/nauka/projekty-badawcze/projekty-krajowe1/dotacje-mrirw-2/

  1. Warzywnictwo ekologiczne, w tym uprawa ziół: badania nad określeniem optymalnych środków ostrożności podejmowanych w gospodarstwie uwzględniających środki zapobiegające zanieczyszczeniu upraw ekologicznych środkami niedozwolonymi. Opracowanie instrukcji dla rolnika.

Szkoła Główna Gospodarstwa Wiejskiego w Warszawie - Dotacje MRIRW

Uniwersytet Przyrodniczy w Lublinie

  1. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi „Badania w zakresie opracowania efektywnych metod produkcji wysokobiałkowych ekologicznych komponentów pasz dla trzody chlewnej i drobiu       

https://up.lublin.pl/nauka/dzial-nauki/realizowane-projekty/#mrirw

  1. Sadownictwo metodami ekologicznymi: Badania w zakresie identyfikacji metod ochrony dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie.

https://up.lublin.pl/nauka/dzial-nauki/realizowane-projekty/#mrirw

Instytutu Uprawy Nawożenia i Gleboznawstwa - PIB

  1. Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Rozwój narzędzia wsparcia decyzji dla ekologicznej uprawy zbóż EKO-ZBOŻE (e-usługi dla rolnictwa ekologicznego). Opracowanie modułów wiedzy dla owsa i jęczmienia jarego.

https://www.iung.pl/badania-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-z-dotacji-mrirw/

  1. Uprawy polowe metodami ekologicznymi: badania w zakresie podnoszenia efektywności i wydajności w ekologicznej uprawie roślin rolniczych, ze szczególnym uwzględnieniem innowacyjnych rozwiązań zastępujących praktyki i środki produkcji niedozwolone w produkcji ekologicznej. Oszacowanie możliwości wykorzystania nowoczesnych technologii rolnictwa 4.0, w tym robotów rolniczych, jako wsparcia krótkich łańcuchów dostaw w warunkach rolnictwa ekologicznego.

https://www.iung.pl/badania-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-z-dotacji-mrirw/

Instytut Ogrodnictwa - PIB

  1. Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w zakresie identyfikacji metod ochrony, dopuszczonych w rolnictwie ekologicznym, przed chorobami grzybowymi i szkodnikami w uprawie roślin jagodowych i sadowniczych oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w tym zakresie. Identyfikacja i ocena metod wspierających efektywne ograniczanie i zwalczanie populacji szkodników oraz wsparcie transferu wiedzy

https://www.inhort.pl/projekty-badawcze/projekty-finansowane-przez-mrirw/badania-podstawowe-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-finansowane-przez-mrirw-w-roku-2025/

  1. Sadownictwo metodami ekologicznymi: badania w celu usprawnienia ekologicznej produkcji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego, polegające na określeniu dobrych praktyk, standardów postępowania oraz opracowanie przewodnika wraz z wytycznymi w zakresie podniesienia kondycji sadowniczego materiału rozmnożeniowego w systemie rolnictwa ekologicznego; Badania nad możliwością towarowej produkcji sadzonek maliny w mateczniku prowadzonym metodami ekologicznymi - trzeci rok prowadzenia plantacji matecznej

https://www.inhort.pl/projekty-badawcze/projekty-finansowane-przez-mrirw/badania-podstawowe-na-rzecz-rolnictwa-ekologicznego-finansowane-przez-mrirw-w-roku-2025/

Instytut Biotechnologii Przemysłu Rolno – Spożywczego - PIB

  1. Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi: Badania w obszarze higieny i profilaktyki w ekologicznym chowie zwierząt. Temat: Zastosowanie bakterii środowiskowych do poprawy dobrostanu i wydajności ekologicznego brojlerów z oceną jakości mięsa.

https://www.ibprs.pl/project/zastosowanie-bakterii-srodowiskowych-do-poprawy-dobrostanu-i-wydajnosci-ekologicznego-chowu-brojlerow/

  1. Przetwórstwo produktów roślinnych i zwierzęcych metodami ekologicznymi – badania w zakresie optymalizacji technologii procesów przetwórstwa produktów ekologicznych z jednoczesnym wydłużeniem trwałości przechowalniczej. Opracowanie zbioru wytycznych w formie przewodnika dla producentów. Wykorzystanie środowiskowych bakterii kwasu mlekowego w produkcji ekologicznych serów twarogowych o zwiększonych właściwościach prozdrowotnych.

https://www.ibprs.pl/project/wykorzystanie-srodowiskowych-bakterii-kwasu-mlekowego-w-produkcji-ekologicznych-serow-twarogowych-o-zwiekszonych-wlasciwosciach-prozdrowotnych/

Instytut Zootechniki - PIB

Produkcja zwierzęca metodami ekologicznymi. Określenie metod ograniczenia emisji gazów cieplarnianych w ekologicznej produkcji zwierzęcej. Ocena możliwości wykorzystania sorgo i trawy sudańskiej w ekologicznym chowie bydła opasowego w regionach dotkniętych suszą glebową

https://iz.edu.pl/dzialalnosc-naukowa/rolnictwo-ekologiczne/

{"register":{"columns":[]}}