Wzmocnienie pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności
03.07.2025
Podczas półrocznego przewodnictwa w Radzie UE Polsce udało się uzgodnić wspólne stanowisko z państwami członkowskimi do trzech projektów rozporządzeń dotyczących wzmocnienia pozycji rolników w łańcuchu dostaw żywności. Prace i dokonania polskiej prezydencji w tym obszarze przedstawiła podczas konferencji w Sejmie RP pt. Polska Prezydencja w Radzie UE - podsumowanie Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi zastępca dyrektora Departamentu Rynków Rolnych i Transformacji Energetycznej Obszarów Wiejskich MRiRW Joanna Trybus.
Dzięki temu, że polska prezydencja w Radzie UE uzgodniła wspólne stanowisko z państwami członkowskimi do trzech rozporządzeń kluczowych w kontekście wzmacniania pozycji rynkowej rolników i zwalczania nieuczciwych praktyk handlowych – możliwy jest kolejny etap procedowania tych rozporządzeń. Będzie to rozpoczęcie już tej jesieni negocjacji, tzw. trilogów, po przyjęciu stanowiska Parlamentu Europejskiego.
W ramach prac w tym obszarze, w celu wypracowania ostatecznych form dokumentów na forum UE, polska prezydencja przeprowadziła debaty na forum różnych formacji Rady UE oraz ponad 50 spotkań.
Podczas prowadzonych przez polską prezydencją debat kluczowym tematem był przegląd doświadczeń państw członkowskich z wdrażania dyrektywy dotyczącej nieuczciwych praktyk handlowych.
Polska prezydencja uzgodniła z państwami członkowskimi kompromisowe stanowisko w zakresie zmian do unijnego rozporządzenia o wspólnej organizacji rynków rolnych. Dotyczy ono m.in. obowiązku zawierania z rolnikami pisemnych umów.
Polsce podczas 6-miesięcznego przewodnictwa w Radzie UE udało się również:
- wprowadzić istotne ułatwienia dla organizacji producentów;
- utrzymać zasady swobodnego i – przede wszystkim – przejrzystego kształtowania cen
- uzgodnić nowe przepisy dla organów odpowiedzialnych za zwalczanie nieuczciwych praktyk handlowych – mechanizmy wzajemnej pomocy i skoordynowanych działań w sprawach transgranicznych nieuczciwych praktyk handlowych;
- wzmocnić konkurencyjność sektora wina – poprzez: uproszczenia dotyczące wymogów w zakresie etykietowania przy eksporcie wina do państw trzecich, uproszczenia dotyczące metod produkcji win w UE, a także poprzez wsparcie sektora z budżetu UE w związku ze zmianami klimatycznymi i chorobami winorośli.
Zapraszamy do obejrzenia relacji online – na stronie MRiRW, na oficjalnym profilu MRiRW na YouTube oraz na ministerialnym profilu Facebook.
Materiały
Do pobrania5-Prezentacja_DRE-podsumowanie.pdf 1.75MB