W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zdemaskuj swoje jedzenie

18.04.2019

Zapotrzebowanie konsumentów na informacje o pochodzeniu żywności nieustannie rośnie. Podstawowym celem etykietowania żywności jest dostarczanie konsumentom spójnych i przejrzystych informacji, umożliwiających dokonywanie świadomych wyborów.

Min. J.K. Ardanowski podczas spotkania z Prezydium NSZZ RI „Solidarność”

Kilkanaście organizacji rolniczych i wspierających rolnictwo z państw Unii Europejskiej, w tym Solidarność RI, przygotowało, w ramach Europejskiej Inicjatywny Obywatelskiej, projekt pn. „Zdemaskuj swoje jedzenie”.

Według ministra Jana Krzysztofa Ardanowskiego wskazanie kraju pochodzenia żywności zwiększa świadomość konsumentów związaną z produktem, a także może być użytecznym narzędziem zapobiegania fałszowaniu żywności.

 - Znakowanie żywności to ważny element kształtowania świadomości konsumentów.  Chcemy, żeby nasi konsumenci mieli pełną wiedzę, co kupują. Dlatego wprowadzamy oznaczenia, żeby ta żywność była łatwo rozpoznawalna. Zgodnie z wcześniejszymi zapowiedziami podpisałem rozporządzenie, które wprowadzi znakowanie polską białą-czerwoną flagą ziemniaków. Teraz wystąpię też do Komisji Europejskiej o notyfikację znakowania mięsa – powiedział minister Ardanowski.

Inicjatywa „Zdemaskuj swoje jedzenie” jest działaniem w kierunku zabiegania o ujednolicenie w Unii Europejskiej kryteriów znakowanie żywności, w celu poprawy bezpieczeństwa oraz przejrzystości informacji w obrębie całego łańcucha dostaw żywności. Deklarację w tej sprawie może złożyć każdy obywatel UE. Interaktywny formularz znajduje się na stronie: https://www.eatoriginal.eu/

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
18.04.2019 15:24 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
18.04.2019 15:24 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}