Znamy laureatów XIV edycji konkursu dla szkół gastronomicznych
22.11.2025
Zakończył się XIV Ogólnopolski Konkurs dla szkół gastronomicznych, w czasie którego młodzi kucharze przygotowywali autorskie dania z wykorzystaniem polskich produktów regionalnych i tradycyjnych. Uczestnicy musieli sięgnąć po co najmniej jeden produkt z systemów jakości, zarejestrowany lub aplikujący o rejestrację jako ChNP, ChOG lub GTS.
22 listopada 2025 r. w Instytucie Kulinarnym Transgourmet w Warszawie odbył się finał XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.
Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.
Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów. Oceniała je komisja konkursowa złożona z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi oraz współorganizatorów konkursu: Izabelli Byszewskiej – Prezes Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego, Jarosława Uścińskiego – Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Łukasza Konika – znanego szefa kuchni i autora książki „Kuchnia Regionów”.
Kryteria ocen
Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy oraz wiedza autora przepisu z zakresu produktów zarejestrowanych jako Chronione Nazwy Pochodzenia, Chronione Oznaczenia Geograficzne oraz Gwarantowane Tradycyjne Specjalności. Istotnym elementem oceny przepisów było zachowanie zasad piramidy prawidłowego żywienia.
Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, dbałością o surowce, czystością pracy, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna.
Laureaci i nagrody
W konkursie laureatami zostali:
- I miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Uczeń: Hubert Hyzopski
Opiekun: Anna Korzeń
Danie: Pierś z kaczki z krokietem ziemniaczanym w andrucie kaliskim/ chutney z wiśni nadwiślanki i jabłka grójeckiego/ mus z twarogu wędzonego/ chips z andruta kaliskiego i kiełbasy myśliwskiej/ szczypiorkowy olej rydzowy– nagroda 3200 zł
- II miejsce – Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Uczeń: Maria Solińska
Opiekun: Anna Korzeń
Danie: Wiśnia nadwiślanka z pate z fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca z crustem z cebularza lubelskiego, majonezem drahimskim, olejem rydzowym i moskolem z bryndzy podhalańskiej i kiełbasy jałowcowej – nagroda 2600 zł
- III miejsce – Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Uczniowie: Marlena Wrębiak, Maja Płoszajska
Opiekun: Elżbieta Kurowska
Danie: Rolka z karpia zatorskiego z mini tartą – nagroda 2200 zł
Wręczono także 3 wyróżnienia w wysokości 1000 zł.
Konkurs opracowany przez Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi, materiał finansowany ze środków Unii Europejskiej w ramach Planu Strategicznego dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027.
Instytucja Zarządzająca Planem Strategicznym dla Wspólnej Polityki Rolnej na lata 2023-2027 – Minister Rolnictwa i Rozwoju Wsi.