W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Finał XIV Ogólnopolskiego Konkursu na najlepszy przepis z polskimi produktami regionalnymi i tradycyjnymi

28.11.2025

Zwycięzcy XIV Ogólnopolskiego konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia, Chronione Oznaczenie Geograficzne oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność.

Zdjęcie zbiorowe

22 listopada 2025 r. w Instytucie Kulinarnym w Warszawie odbył się finał XIV edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny z wykorzystaniem produktów zarejestrowanych lub aplikujących o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS).
Pomysłodawcą i organizatorem wydarzenia było Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Cel konkursu

Celem przedsięwzięcia jest upowszechnianie wiedzy o polskich produktach regionalnych i tradycyjnych objętych unijnym systemem ochrony nazw oraz promowanie kreatywnego wykorzystania ich w nowoczesnej kuchni.

Przebieg finału

Do finału zakwalifikowali się autorzy 10 najlepszych przepisów. Dania oceniała komisja konkursowa złożona z przedstawicieli:

  • Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi,

  • Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego – z Prezes Izabellą Byszewską,

  • Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni – z Prezesem Jarosławem Uścińskim oraz Łukaszem Konikiem.

Zgodnie z regulaminem oceniano:

  • pomysłowość i kreatywność,

  • walory organoleptyczne,

  • dobór składników,

  • pracochłonność i technikę wykonania,

  • prezentację potrawy,

  • wiedzę autora na temat produktów ChNP, ChOG i GTS.

Nad prawidłowym przygotowaniem stanowisk, techniką pracy, czystością, zachowaniem procesów technologicznych i terminowym zakończeniem zadania czuwała komisja techniczna:
Kamila Dzwonkowska, Mateusz Roguszewski, Jacek Schliske oraz Piotr Chmielewski.

Zadanie konkursowe

Uczestnicy mieli przygotować autorski przepis z wykorzystaniem co najmniej jednego polskiego produktu regionalnego lub tradycyjnego zarejestrowanego lub aplikującego o rejestrację jako ChNP, ChOG lub GTS.

Po obradach komisji konkursowej i technicznej ogłoszono zwycięzców.


Wyniki konkursu

I miejsce – 3200 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Uczeń: Hubert Hyzopski
Opiekun: Anna Korzeń
Danie: Pierś z kaczki / krokiet ziemniaczany w andrucie kaliskim / chutney z wiśni nadwiślanki i jabłka grójeckiego / mus z twarogu wędzonego / chips z andruta kaliskiego i kiełbasy myśliwskiej / szczypiorkowy olej rydzowy.

II miejsce – 2600 zł

Zespół Szkół nr 6 im. Macieja Rataja w Ełku
Uczennica: Maria Solińska
Opiekun: Anna Korzeń
Danie: Wiśnia nadwiślanka z pâté z Fasoli Piękny Jaś z Doliny Dunajca, chrustem z Cebularza Lubelskiego, majonezem drahimskim, olejem rydzowym oraz moskolem z Bryndzy Podhalańskiej i kiełbasy jałowcowej.

III miejsce – 2200 zł

Zespół Szkół Gastronomicznych w Łodzi
Uczennice: Marlena Wrębiak, Oliwia Baltyn
Opiekun: Elżbieta Kurowska
Danie: Rolka z karpia zatorskiego z mini tartą.


Wyróżnienia – nagrody o wartości 1000 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Żarnowcu

Justyna Majka, Zuzanna Nowak
Opiekun: Danuta Laskowska
Danie: Praliny z karpia zatorskiego na słodko-wytrawnej nucie.

Zespół Szkół nr 7 w Tychach

Uczeń: Amelia Słanek
Opiekun: Karolina Malaga
Danie: Arancini z krupnioka śląskiego i oscypka w panierce z obwarzanka krakowskiego / salsa z truskawek kaszubskich / kompresowane jabłko sandomierskie / puder z kiełbasy jałowcowej staropolskiej.

Powiatowy Zespół Szkół nr 1 w Kościerzynie

Julia Kryszewska, Martyna Augustyniak
Opiekun: Tomasz Grzegorzewicz
Danie: Karp zatorski w trzech odsłonach z kremowym purée kalafiorowo-jabłkowym, karmelizowaną kukurydzą i oliwą szczypiorkową.


Pozostali laureaci – nagrody o wartości 250 zł

Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego w Sypniewie

Martyna Fac, Alicja Cegielska
Opiekun: Henryka Drobczyńska
Danie: Kwiat lotosu – cebulowy zawrót głowy.

Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Mieszkowicach

Amelia Petryszyn, Karolina Bartos
Opiekun: Izabela Barylska
Danie: Vol-au-vent z tatarem z łososia i sosem musztardowo-miodowym podany z serowymi raffaello.

Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Milena Zakrzewska, Juliusz Antczak
Opiekun: Katarzyna Rojkowska
Danie: Zielony mus z bryndzy na placku z kaszy gryczanej z surówką z czerwonej kapusty, różowym majonezem i chipsem serowo-pistacjowym.

Zespół Szkół Kształcenia Rolniczego w Widzewie

Gabriela Szubert, Hanna Pik
Opiekun: Agata Majkowska
Danie: Kolorowe trio.

Serdecznie gratulujemy wszystkim laureatom i uczestnikom konkursu oraz zapraszamy na kolejną edycję!

Zdjęcia (5)

{"register":{"columns":[]}}