W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Zwycięzcy VI edycji Ogólnopolskiego konkursu na najlepszy przepis kulinarny

12.09.2017

  

Zwycięzcy VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako ChNP, ChOG i GTS 

W dniu 9 września 2017 r. w Centrum Techniki Kulinarnej DORAM w Warszawie odbył się finał VI edycji Ogólnopolskiego Konkursu dla ponadgimnazjalnych szkół gastronomicznych na najlepszy przepis kulinarny wykorzystujący produkty zarejestrowane lub aplikujące o rejestrację jako Chroniona Nazwa Pochodzenia (ChNP), Chronione Oznaczenie Geograficzne (ChOG) oraz Gwarantowana Tradycyjna Specjalność (GTS), którego pomysłodawcą i organizatorem jest Ministerstwo Rolnictwa i Rozwoju Wsi.

Celem konkursu jest popularyzacja oraz rozpowszechnianie wiedzy na temat produktów regionalnych i tradycyjnych zarejestrowanych w unijnym systemie Chronionych Nazw Pochodzenia, Chronionych Oznaczeń Geograficznych oraz Gwarantowanych Tradycyjnych Specjalności.

Finałowe potrawy przygotowali autorzy 10 najlepszych przepisów, które oceniła komisja konkursowa składająca się z przedstawicieli Ministerstwa Rolnictwa i Rozwoju Wsi, Polskiej Izby Produktu Regionalnego i Lokalnego oraz uznanych szefów kuchni, Pana Grzegorza Kazubskiego – Honorowego Prezesa Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni, Pana Stanisława Nowogródzkiego – członka Ogólnopolskiego Stowarzyszenia Szefów Kuchni i Cukierni oraz Pana Łukasza Konika – członka Fundacji Klubu Szefów Kuchni.

Zgodnie z regulaminem konkursu, komisja oceniała potrawy na podstawie przyjętych kryteriów: pomysłowość i kreatywność przepisu, walory organoleptyczne, dobór składników, pracochłonność i prezentacja potrawy. Nad odpowiednim przygotowaniem stanowiska pracy, czystością pracy, dbałością o surowce, zachowaniem prawidłowych technik kulinarnych i procesów technologicznych, przestrzeganiem receptury, sprzątnięciem stanowiska oraz brakiem opóźnienia w czasie pracy czuwała komisja techniczna składająca się z techników kulinarnych.

Po naradzie komisji konkursowej oraz komisji technicznej ogłoszono i nagrodzono zwycięzców konkursu.

Nagrody główne zdobyli:

I miejsce – Kacper Serafińczuk pod opieką Pani Renaty Król-Klusek, Zespół Szkół Gastronomiczno-Hotelarskich w Gdańsku, przepis na Sernik??

II miejsce – Daniel Bauer i Norbert Szefer pod opieką Pani Ilony Pietrowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Jagnięcinę podhalańską w popiele ziołowym na purée z fasoli, podaną z musem z buraka i suski sechlońskiej, glazurowanym rabarbarem, botwiną, olejem konopnym oraz sosem jagnięcym

III miejsce – Angelika Mrowczan i Natalia Markiewicz pod opieką Pani Małgorzaty Węglewskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Soczystą polędwiczkę wieprzową w chrupkim sezamie, w sosie malinowym z purée o dwóch smakach: orzeźwiającej mięty i ostrej papryki, z zapiekaną fasolą „Piękny Jaś” pod oscypkiem

Wyróżnienia otrzymali:

  • Bartłomiej Brzozowski pod opieką Pani Katarzyny Hryciuk, Zespół Szkół Rolnicze Centrum Kształcenia Ustawicznego w Kościelcu, przepis na Pieróg z kaszotto z grzybami i suską sechlońską ze smażoną kwaśną śmietaną, szynką duszoną w konfiturze cebulowej, warzywami sezonowymi gotowanymi w gastrique z wiśniami i pomidorami
  • Kacper Bejlik i Hubert Sylwisty pod opieką Pani Alicji Skoczylas, Zespół Szkół Centrum Kształcenia Rolniczego im. Wincentego Witosa w Suwałkach, przepis na Jesiotra suwalskiego w towarzystwie kresowych soczewiaków z bryndzą podhalańską, emulsji buraczanej, kawioru i jadalnych chwastów
  • Patryk Alicki i Mateusz Śledzikowski pod opieką Pani Bożeny Demytruk, Zespół Szkół Hotelarsko-Gastronomicznych w Gdyni, przepis na Sałatkę z ziół sezonowych ze szparagami, kremem z bryndzy i żelem truskawkowym. Polędwica wołowa z zieloną soczewicą, purée z karmelizowanego fenkuła, karmelizowany rabarbar, puder z kaliskich andrutów

Nagrodę specjalną szefów kuchni otrzymał:

  • Jakub Wala pod opieką Pani Iwony Barczyńskiej, Zespół Szkół nr 2 im. Przyjaźni Polsko-Norweskiej w Ostrzeszowie, przepis na Królicze skoki nadziewane pokrzywą z młoda kapustą, purée z batatów i jabłek łąckich oraz suską sechlońską

Ponadto w finałowej 10 znaleźli się:

  • Patrycja Jasińska i Jakub Masiewicz pod opieką Pani Anny Korzeń, Zespół Szkół nr 6 im. M. Rataja w Ełku, przepis na Aromatyczną pierś z kaczki z pieczonym jabłkiem łąckim z musem z wątróbki drobiowej, fenkułowym purée z fasoli, sosem wiśniowym, musem z sera korycińskiego i rydzowym sosem z natki pietruszki
  • Małgorzata Rutkiewicz i Daria Kaczmarek pod opieką Pani Elżbiety Kurowskiej, Zespół Szkół Gastronomicznych im. I Armii Wojska Polskiego w Łodzi, przepis na Comber jagnięcy na sosie z czerniny i suski sechlońskiej z purée z bakłażana, musem jabłkowym, faszerowanym ziemniakiem i żelkami jogurtowymi
  • Kinga Brataniec i Weronika Matała pod opieką Pani Lucyny Prorok, Zespół Szkół Zawodowych im. K. Pułaskiego w Gorlicach, przepis na Staropolski piernik długodojrzewający, przełożony masą z kaszy manny i bryndzy z musem z suski sechlońskiej w towarzystwie kaszëbskô maleny

Gratulujemy Zwycięzcom i zapraszamy na kolejną edycję Konkursu!

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.04.2018 09:23 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.04.2018 09:23 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}