Żytko
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2013-06-12 W kategorii Napoje W województwie woj. małopolskim
Wygląd:
Krystaliczna, klarowna ciecz.
Kształt:
Przyjmuje kształt naczynia.
Rozmiar:
W zależności od wielkości naczynia.
Barwa:
Ciecz przejrzysta, lekko żółtawa.
Konsystencja:
Płynna.
Smak:
Smak bimbru, lekko kwaskowy, o intensywnym zapachu i smaku alkoholu.
Dodatkowe Informacje:
Zawartość alkoholu 55%.
Tradycja:
Żytko, powszechnie w okolicy Łącka zwane również żytkiem lub żytniówką, to napój alkoholowy wytwarzany tradycyjnymi metodami, przy użyciu lokalnych surowców, według starej niezmienionej receptury przekazywanej z pokolenia na pokolenie. Żytko było w tej okolicy powszechnie produkowane na własny użytek i na tzw. „gościnę”. Dawniej był to jedyny alkohol, jaki królował na uroczystościach weselnych w Łącku i okolicach. „Dosyć, dosyć mo długo zyć, długo zyć, mo zyć, mo zyć mo zytko, zytko pić” (Z. Szromba-Rysowa, „Biesiady wiejskie [w:] Studia z kultury ludowej Beskidu Sądeckiego”, Kraków 1985). Do przygotowywania żytka wykorzystywane jest żyto rosnące na żyznych polach Beskidu Sądeckiego, drożdże spirytusowe oraz czysta i niechlorowana woda z lokalnych ujęć. Jest to produkt destylacji żyta – przejrzysty, lekko żółtawy. Charakteryzuje go specyficzny posmak i kwaśnawy aromat. Żytko jest doskonałą bazą do produkcji różnego rodzaju nalewek. Bardzo tradycyjnym sposobem podawania żytka jest przygotowywanie tzw. warzonki, grzanki. W tym celu rozcieńczany jest cukrem upalonym na gęsim smalcu. W wielu domach podawany był także z miodem. Dawniej mieszkańcy Małopolski stosowali żytko dla poprawy trawienia bądź nacierali nim obolałe miejsca na ciele „jak się mioło nie umrzyć to pomagało” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami Woli Kosnowej).
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:26 administrator gov.pl