Metale ciężkie w produktach spożywczych
Oddział Badań Fizykochemicznych
Wykonywane oznaczenie:
Rtęć AKREDYTOWANA
Ołów AKREDYTOWANA
Kadm AKREDYTOWANA
Arsen AKREDYTOWANA
Cyna AKREDYTOWANA
Nikiel AKREDYTOWANA
Metoda badawcza:
Zimnych par rtęci PB-102/LLF wydanie I z dnia 30.01.2023 (rtęć)
Płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej PB-106/LLF wydanie I z dnia 30.01.2023 (ołów)
Płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej PB-106/LLF wydanie I z dnia 30.01.2023 (kadm)
Płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej z wykorzystaniem generacji wodorków Wydawnictwo Metodyczne PZH 2005 (arsen)
Płomieniowej absorpcyjnej spektrometrii atomowej PB-114/LLF wydanie I z dnia 30.01.2023 (Cyna – Żywność w puszkach)
Spektrometria mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS) PN-EN 17851:2024-01
Materiał do badań: Żywność, żywność w puszkach (cyna), ryby, przetwory rybne, owoce morza - nikiel w zakresie (2,0-40,0) mg/kg
Wykonywane oznaczenie:
Nikiel NIEAKREDYTOWANA
Metoda badawcza:
Spektrometria mas z jonizacją w plazmie indukcyjnie sprzężonej (ICP-MS) PN-EN 17851:2024-01
Materiał do badań:
Słodycze łącznie z czekoladą, wyroby kakaowe i czekoladowe, składniki gorących napojów i naparów, kawa, herbata, herbatniki owocowe i ziołowe, ryby, przetwory rybne, owoce morza - nikiel w zakresie (0,1-2,0) mg/kg