Aktywny udział Polski w obradach Komitetu Kodeksu ds. Przypraw i Ziół Kulinarnych w Indiach
21.10.2025
W dniach 13-17 października 2025 r. w Guwahati, w stanie Asam (Indie), odbyła się 8. sesja Komitetu Kodeksu do spraw Przypraw i Ziół Kulinarnych (CCSCH). Polskę reprezentowały przedstawicielki Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych. W spotkaniu poświęconym opracowywaniu międzynarodowych norm jakości i znakowania przypraw uczestniczyły delegacje z 28 państw oraz przedstawiciele Unii Europejskiej.
Znaczenie sektora przypraw dla Indii i regionu Asamu
Uroczystego otwarcia dokonał gubernator stanu Asam, Lakshman Prasad Acharya, który w swoim wystąpieniu podkreślił znaczenie przemysłu przyprawowego dla Indii, a w szczególności dla regionu Asamu. Zwrócił uwagę na tradycję rolnictwa ekologicznego, głęboko zakorzenioną w lokalnej kulturze i harmonijnie współpracującą z naturą. Jednocześnie zaznaczył, że połączenie tradycyjnej wiedzy z nowoczesnymi technologiami, certyfikacją, możliwościami eksportowymi oraz rosnącą świadomością konsumentów stwarza nowe perspektywy dla rozwoju bezpiecznych, identyfikowalnych i wysokiej jakości przypraw oraz ziół kulinarnych.
Wystąpienia przedstawicieli indyjskich instytucji branżowych
Wśród innych gości honorowych znaleźli się m.in. Rajit Punhani, dyrektor generalny Urzędu ds. Bezpieczeństwa Żywności i Standardów Indii (FSSAI), P. Hemalatha IAS, sekretarz Rady ds. Przypraw Indii, oraz A.B. Remashree, dyrektor ds. badań i finansów tej instytucji. W swoich przemówieniach obaj eksperci podkreślili globalne znaczenie handlu przyprawami, którego wartość szacuje się obecnie na około 30 miliardów USD i która, według prognoz, wzrośnie do ponad 40 miliardów USD w nadchodzącej dekadzie. Wyrazili nadzieję, że obrady tegorocznej sesji przyczynią się do wypracowania spójnych i przejrzystych międzynarodowych norm, wspierających uczciwy handel i zrównoważony rozwój branży.
Najważniejsze tematy obrad Komitetu
Podczas sesji omówiono sześć głównych punktów porządku obrad. Dyskutowano m.in. nad projektem normy dla wanilii, będącej częścią grupowej normy dla przypraw w postaci suszonych owoców i jagód. Temat ten był szczególnie istotny dla Komitetu, ponieważ wanilia jest jedną z najdroższych przypraw na świecie, zaraz po szafranie, a jej wysoka wartość wymaga starannego podejścia do kwestii jakości i śledzenia pochodzenia.
Rozpatrzono również projekty norm dla trzech innych przypraw: dużego kardamonu, cynamonu i kolendry, oraz jednego zioła kulinarnego – majeranku. W przypadku cynamonu szczególną uwagę poświęcono odmianie Cassia, która zawiera znacznie więcej kumaryny niż cynamon cejloński – substancji, która w nadmiernych ilościach może być szkodliwa dla wątroby. Ze względu na częste stosowanie cynamonu w produktach przeznaczonych dla małych dzieci, temat ten ma duże znaczenie dla bezpieczeństwa żywności i wymaga precyzyjnych norm jakościowych.
Etykietowanie i kraj pochodzenia przypraw
Dużą uwagę poświęcono także kwestii użycia terminu „kraj zbioru” na etykietach przypraw. Temat ten był szeroko omawiany podczas poprzednich trzech sesji CCSCH oraz na ubiegłorocznym posiedzeniu Komisji Kodeksu Żywnościowego FAO/WHO. W trakcie tegorocznych obrad przeanalizowano uwagi państw członkowskich oraz organizacji obserwujących, aby opracować wytyczne dla Komitetu ds. Znakowania Żywności, który podejmie ostateczną decyzję w tej sprawie.
Udział Polski w pracach Komitetu
W spotkaniu uczestniczyły delegacje z 28 państw oraz przedstawiciele Unii Europejskiej. Polskę reprezentowały Joanna Maryniak-Szpilarska oraz Agnieszka Kosińska z Głównego Inspektoratu Jakości Handlowej Artykułów Rolno-Spożywczych.
Polska aktywnie uczestniczyła w pracach Komitetu, zgłaszając m.in. uwagi dotyczące metod oznaczania cech fizycznych i chemicznych przypraw, mających kluczowe znaczenie dla zapewnienia ich jakości. Przedstawicielki GIJHARS brały również czynny udział w dodatkowych grupach roboczych, spotykających się równolegle do oficjalnych obrad, poświęconych szczegółowym aspektom opracowywania norm oraz metod analitycznych. Wniesione przez Polskę komentarze i propozycje przyczyniły się do doprecyzowania i ujednolicenia zapisów w powstających normach, szczególnie w zakresie parametrów jakościowych oraz sposobów ich oznaczania. Aktywność strony polskiej została pozytywnie odnotowana przez inne państwa członkowskie UE oraz Komisję Europejską.
Sesja zakończyła się przyjęciem raportu 17 października 2025 r.
Wszystkie dokumenty i materiały związane z obradami dostępne są na stronie: https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/it/?meeting=CCSCH&session=8
Źródło grafiki:
Zasoby własne oraz
https://www.fao.org/fao-who-codexalimentarius/meetings/detail/en/?meeting=CCSCH&session=8
Opracowała:
Joanna Maryniak-Szpilarska, BWM