W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

EIT Food. Nowe trendy a przyszłość żywności

29.03.2022

Biuro NCBR w Brukseli - Business & Science Poland (NCBR/BSP) oraz EIT Food / Europejski Instytut Innowacji Technologii (EIT) mają przyjemność zaprosić na spotkanie informacyjne online, które odbędzie się w środę 6 kwietnia 2022 r. w godz. 12.30 – 15.00.

Polski sektor rolno-spożywczy przechodzi gwałtowną transformację. Kryzys wywołany epidemią przyspieszył wdrażanie innowacyjnych rozwiązań w obszarze dystrybucji żywności i zmienił zwyczaje zakupowe. Ograniczona dostępność siły roboczej przyspieszyła robotyzację w niektórych działach rolnictwa. Polskie podmioty z branży agri-food od dawna uważnie obserwują globalne trendy, ale coraz częściej tworzą też własne innowacje dostosowane do lokalnych uwarunkowań.

Celem spotkania jest zaprezentowanie programów wspierających innowacyjne rozwiązania w sektorze, w którym konsumenci deklarują przywiązanie do tradycji, a jednocześnie oczekują bezpieczeństwa, odpowiedzialnych i zrównoważonych praktyk oraz wygody i funkcjonalności produktów i usług. Te pozornie sprzeczne oczekiwania dają się pogodzić dzięki nowatorskim pomysłom z zakresu m.in.: rolnictwa precyzyjnego, wysokoefektywnego przetwórstwa realizującego zasady gospodarki okrężnej, różnicowania źródeł białka, digitalizacji łańcucha dostaw i nowych koncepcji opakowań, czy też monitoringu i zmiany zachowań konsumenckich ograniczających marnotrawstwo żywności.

W trakcie wydarzenia przybliżymy rozwiązania wspierane przez programy dla innowatorów, startupów, technologów i inżynierów produkcji, specjalistów i menedżerów innowacji. Pokażemy kluczowe wnioski z ekspertyz opracowanych przez EIT Food dla branży rolno-spożywczej. Omówimy przykłady wsparcia i komercjalizacji innowacji oraz przedstawimy programy pogłębiające specjalistyczną wiedzę i kompetencje w zakresie tworzenia nowych produktów. Eksperci EIT opowiedzą o doświadczeniach z wdrażania nowoczesnych praktyk agrotechnicznych wśród młodych rolników, a polskie startupy współpracujące z EIT o wprowadzaniu swoich rozwiązań na rynek np. o rozwoju cyfrowej platformy wspierającej zrównoważoną uprawę.

Zapraszamy wszystkich przedstawicieli nauki, biznesu i edukacji do wzięcia udziału w wydarzeniu.

Na koniec spotkania przewidziana jest sesja pytań i odpowiedzi z prelegentami.

Rejestracja poprzez zgłoszenie na adres email do dnia 4 kwietnia: marta.krutel@ncbr.gov.pl.

Serdecznie zapraszamy!
Biuro NCBR w Brukseli – Business & Science Poland

Materiały

Agenda spotkania
20220329​_EI​_Food​_​_Agenda​_2022​_04​_06.pdf 0.27MB
Baner informacyjny
20220329​_EIT​_Food​_baner​_2022​_04​_06docx.jpg 0.12MB
{"register":{"columns":[]}}