Laktoferyna z Grupy Polmlek - przełom na skalę światową
16.09.2025
16 września 2025 r. w siedzibie spółki Polmlek w Lidzbarku Warmińskim odbyła się prezentacja nowej linii produkcyjnej umożliwiającej pozyskiwanie z mleka na skalę przemysłową laktoferyny - ultracennego immunologicznie białka. To efekt dofinansowanego przez podległe Ministerstwu Nauki i Szkolnictwa Wyższego, Narodowe Centrum Badań i Rozwoju (NCBR) w ramach konkursu „Ścieżka SMART” projektu pt. „Opracowanie innowacyjnej, wysokowydajnej technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy w celu wprowadzenia na rynek gamy produktów w postaci proszków o najwyższej jakości i czystości” realizowanego przez spółkę Polmlek we współpracy z Uniwersytetem Przyrodniczym w Poznaniu.
Był to najwyżej oceniony projekt w tym konkursie. Jego całkowita wartość to blisko 80 mln zł (79 479 632,28 zł), a dofinansowanie z programu Fundusze Europejskie dla Nowoczesnej Gospodarki wyniosło 30,5 mln zł (30 551 973,92 zł). Całkowita realizacja projektu potrwa do maja 2027 r. Przede wszystkim jednak jest to doskonały przykład efektywności współpracy przedsiębiorców i naukowców. Do tej pory laktoferyna była produkowana tylko w 4 krajach w Europie, a dzięki kooperacji inżynierów i technologów z Polmleku z naukowcami z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu – Polska dołącza do tego elitarnego grona. Będzie to pierwsza linia produkcyjna w Europie, która ma doprowadzić do uzyskania najczystszej na rynku laktoferyny. Spodziewana czystość to aż 98% laktoferyny w białku.
Autorom sukcesu gratulował dr Marcin Kulasek, Minister Nauki i Szkolnictwa Wyższego: - Innowacyjna koncepcja i technologia, która powstała we współpracy naukowców z Uniwersytetu Przyrodniczego w Poznaniu oraz specjalistów z lidzbarskiego Polmleku, jest doskonałym przykładem efektywnej współpracy nauki i biznesu. Współpracy, która, jak widzimy, przynosi realne korzyści dla społeczeństwa – podkreślał minister.
Laktoferyna – superbiałko wzmacniające zdrowie
Laktoferyna to białko, które wspiera odporność, pomaga w walce ze stanami zapalnymi, działa przeciwwirusowo i przeciwzapalnie. Jest nazywana różowym złotem i uznawana za produkt przyszłości, który może pomóc w leczeniu i zapobieganiu ciężkim chorobom, w tym cywilizacyjnym. Działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym. Produkcja laktoferyny w Polsce będzie przełomem na skalę światową i szansą na ekspansję dla polskiej gospodarki.
Wzorowa współpraca nauki z przemysłem
Prof. dr hab. Wojciech Białas, kierownik Katedry Biotechnologii i Mikrobiologii Żywności na Uniwersytecie Przyrodniczym w Poznaniu, współtwórca projektu, bardzo pozytywnie ocenia współpracę z Polmlekiem: – W Grupie Polmlek wszystko było od początku nastawione na konkretny cel, mamy wszystkie zasoby. Działamy wspólnie i spójnie, mój zespół naukowców z technologami oraz inżynierami Polmleku, przy wsparciu właścicieli firmy i zarządu.. Udało nam się opracować projekt B+R, który pokazuje, jak silny może być polski przemysł, dzięki synergii. Niebawem będziemy mieli pełnowartościowy produkt o jakości światowej, wyprzedzającej innych producentów na rynku europejskim.
Wtóruje mu prof. dr hab. Jerzy Małachowski, dyrektor Narodowego Centrum Badań i Rozwoju: – Korzyści ze sprzedaży produktów opracowanych dzięki technologii pozyskiwania laktoferyny i laktoperoksydazy, a mówimy tu o innowacji produktowej w skali globalnej, będzie czerpała oczywiście sama firma, ale także polska i europejska gospodarka, które muszą dziś skutecznie konkurować z potężnymi rywalami na rynkach światowych. Największe korzyści, bo ważne dla zdrowia, będą jednak czerpać bezpośredni odbiorcy, my wszyscy: niemowlęta, dzieci, dorośli i osoby starsze. Czysta laktoferyna, pozyskana dzięki badaniom naukowym wspieranym przez fundusze europejskie, wzmocni nasz układ odpornościowy i pomoże utrzymać dobre zdrowie – dodaje dyrektor NCBR.
Polmlek – w drodze na światowe rynki farmaceutyczne
To nie przypadek, że wyzwania opracowania najczystszej w Europie laktoferyny podjął się właśnie Polmlek. Od lat Grupa jest europejskim liderem produkcji i eksportu wysokospecjalistycznych proszków, głównie WPC i laktozy.
– Jako jedyni w Polsce produkujemy na skalę przemysłową laktozę farmaceutyczną. – mówi Marcin Witulski, prezes Polmlek Sp. z o.o. – Pozyskiwanie laktoferyny to strategiczny krok na drodze badań nad frakcjonowaniem mleka i serwatki. Laktoferyna z Lidzbarka będzie podstawą szerokiej gamy produktów branży farmaceutycznej, ale także suplementów diety – chcemy być obecni szerzej na rynku żywności funkcjonalnej, a nawet beauty, a przede wszystkim wejść na cenny rynek pharmacy. Prowadzimy rozmowy ze światowymi graczami branży farmaceutycznej o możliwościach kooperacji – ujawnia prezes.
Laktoferyna – korzyści dla zdrowia
Laktoferyna to białko naturalnie występujące w mleku – zarówno ludzkim, jak i zwierzęcym. Najwięcej laktoferyny znajdziemy w siarze, czyli pierwszym mleku matki, które jest niezwykle bogate w składniki wspierające odporność noworodka. Jej główną funkcją jest wiązanie i transport żelaza, co czyni ją nieocenionym elementem obrony organizmu przed patogenami. Laktoferyna działa przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, przeciwgrzybiczo i przeciwzapalnie. Pomaga regulować odpowiedź immunologiczną i chroni organizm przed nadmiernym stanem zapalnym. Jest cenna dla niemowląt i dzieci: wspiera odporność, wspomaga rozwój mikrobioty jelitowej, chroni przed infekcjami. Dla dorosłych: wzmacnia układ odpornościowy, chroni przed stresem oksydacyjnym, wspiera równowagę mikroflory jelitowej. Dla seniorów: pomaga w walce z przewlekłymi stanami zapalnymi, wspiera zdrowie jelit, poprawia przyswajanie żelaza i może korzystnie wpływać na układ nerwowy.
To naturalny strażnik organizmu – działa subtelnie, ale skutecznie. Dla osób trenujących laktoferyna to ciche wsparcie w regeneracji i utrzymaniu zdrowia.