W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Baleron płocki

15.05.2019

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2019-05-14 w kategorii Produkty mięsne w województwie woj. mazowieckim

Baleron płocki

Wygląd                                             

Wędzonka produkowana z karczków wieprzowych bez kości w osłonce białkowej przewiązana raz wzdłuż i trzykrotnie w poprzek. Peklowana, wędzona, gotowana. Na przekroju mięso lekko poprzerastane

Kształt 

Wyrób w kształcie foremnego walca w osłonce białkowej

Wielkość

Wielkość wyrobu około 2,5 kg

Barwa 

Barwa powierzchni od jasnobrązowej do ciemnobrązowej z odcieniem wiśniowym.
Na przekroju barwa mięsa jasnoróżowa do czerwonej, barwa tłuszczu kremowa do lekko różowej

 Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Konsystencja mięśni dość ścisła, tłuszczu miękka. Mięso może lekko oddzielać się od tłuszczu

Smak i zapach

Smak i zapach charakterystyczny dla wędzonek z mięsa peklowanego, wędzonego, gotowanego. Umiarkowanie słony

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

 Baleron płocki jest znanym produktem kojarzonym z północno-zachodnim Mazowszem. To wyrób wędzony i gotowany z odtłuszczonego karczku wieprzowego. Receptura powstała w oparciu o tradycyjne metody i doświadczenie miejscowych masarzy.  W czasach nowych technologii i wyrobów wysoko przetworzonych, baleron płocki postrzegany był przez konsumentów jako wyrób tradycyjny o obniżonej zwartości tłuszczu. Nadal jest rozpowszechniony w Płocku i okolicach jako produkt mięsny idealny dla konsumentów zachowujących dietę nisko tłuszczową.             Baleron płocki mimo upływu lat nie zniknął z pólek sklepowych i cieszy podniebienia kolejnych pokoleń jak i smakoszy mazowieckich wędlin.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
15.05.2019 13:42 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
15.05.2019 13:42 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}