W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Barszcz zabielany z kiszonej kapusty na skórkach wieprzowych z Sypniewa

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-12-01 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. mazowieckim

Wygląd:

Zupa z kapusty kiszonej, z warzywami, przyprawami oraz dodatkiem skórek wieprzowych.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Biało-szara, nieprzezroczysta.

Konsystencja:

Lekko zagęszczony płyn z kawałkami warzyw.

Smak:

Smak kwaskowy, zapach charakterystyczny dla zabielanego barszczu pochodzący od kapusty, ziemniaków, jaj, śmietany, listka laurowego, pieprzu i majeranku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wieś Sypniewo położona jest w północno-wschodniej części województwa mazowieckiego, powiecie makowskim, gminie Sypniewo. Kulturowo wieś Sypniewo znajduje się pod wpływem kurpiowszczyzny. Bardzo wiele zwyczajów i zachowań kulturowych przeniknęło do życia codziennego mieszkańców Sypniewa z kultury kurpiowskiej, jednak społeczność lokalna Sypniewa starała się zawsze podkreślać swoją odrębność.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:23 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}