W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bigos śląski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-11-13 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Mieszanina ugotowanej kapusty kiszonej, kawałków mięsa i kluseczek, zatopionych w sosie.

Kształt:

Różnej długości włókna ugotowanej kapusty kiszonej, kawałki mięsa wieprzowego i owalne, nieduże kluseczki.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Jasnobrązowa barwa kapusty, kawałki mięsa ciemniejsze, kluseczki barwy kremowej.

Konsystencja:

Zwięzła, nie rozsypuje się przy nakładaniu.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla duszonej kapusty kiszonej, wyczuwalny zapach mięsa duszonego z czosnkiem i kminkiem.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W przeszłości bigos śląski był daniem spożywanym codziennie, obecnie jednak rzadko można go spotykać na śląskich stołach. Wyparty został przez bigos polski i myśliwski.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}