W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bitki dominikańskie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-01-17 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Plastry mięsa zanurzone w sosie.

Kształt:

Plastry mięsa owalne, płaskie.

Rozmiar:

Średnica jednego kawałka mięsa od 10 do 15 cm.

Barwa:

Mięso o barwie ciemno brązowej.

Konsystencja:

Smak:

Delikatnie słodko-kwaśny smak z wyczuwalnym zapachem grzybów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kuchnia pomorska zarówno dawna jak i współczesna, jest bardzo różnorodna. Do jadłospisu mieszkańców miast przenikały potrawy z kultury wiejskiej, występowało też zjawisko odwrotne. W pomorskiej kulturze kulinarnej inspirującą rolę odgrywała kuchnia gdańska, która wpływała w ciągu wieków na kulinarne zasoby całego regionu. Dlatego wśród potraw pomorskich zamieszczanych w różnych opracowaniach omawiających kuchnie regionalne, znajdują się i te pochodzące z Gdańska.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}