W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bryndza wołoska wędzona

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-05 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Duża gruda, jednolita masa serowa. Serowe kule koloru białego do kremowego. Plastry w formie półwalca na przekroju.

Kształt:

Z sera robi są kule różnej wielkości.

Rozmiar:

Wielkość zależna od ilości masy serowej.

Barwa:

Kule serowe są z zewnątrz i na przekroju jednolicie zabarwione na kolor biały do kremowego.

Konsystencja:

Ser w dotyku delikatny, miękki. Zwarta masa, stała konsystencja, nadaje się do krojenia w plastry.

Smak:

Ser ma kwaśny posmak, ostry smak, wyraźny zapach dymu.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bryndza wołoska wędzona to ser wytwarzany podobnie jak inne bryndze z buncu owczego. Różnica polega na tym, że proces jej dojrzewania odbywa się w zimnym dymie szałasu pasterskiego. Ser odznacza się trochę innym smakiem i wyraźnym zapachem dymu. Ma bardziej stałą konsystencję i nadaje się do krojenia w plastry.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}