W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bugle zembrzyckie

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-11-24 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Okrągłe, wypieczone ciasto posypane m.in. makiem, kminkiem, solą, sezamem lub czosnkiem.

Kształt:

Kształt owalny, na przekroju okrągły.

Rozmiar:

Średnica około 2-3 cm, waga 3-4 g.

Barwa:

Od jasno do ciemnozłotej.

Konsystencja:

Krucha i chrupka.

Smak:

Zapach i smak świeżego pieczywa, bez obcych posmaków i zapachów.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Bugle wypiekane były prawdopodobnie już od końca XVII w. „(…) Bugle, to dawniejszy rarytas sprzedawany niegdyś po odpustach, jarmarkach również w Krakowie w porządnych „knajpach”, gdzie stawał się zagryzką do piwa, czy innego alkoholu. Jest to produkcja tradycyjna, co oznacza, że wszystkie czynności wykonuje się ręcznie. To powoduje, iż wypiek Bugli jest ogromnie pracochłonnym i czasochłonnym zajęciem. To z kolei wpływa na ich wyjątkowość, na ogromne walory smakowe. Jest to wypiek tradycyjny, domowy bez użycia uzdatniaczy czy innych konserwantów, dzięki czemu można go zaliczyć do zdrowej żywności” („Kroniki Ojców Oblatów”, ks. J. Sokołowicz).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}