W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Bundz / grudka

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2007-02-15 W kategorii Produkty mleczne w województwie śląskim

Wygląd:

Zwarta masa serowa, która pod wpływem procesu dojrzewania, pokrywa się twardą skórką. Skórka, początkowo kremowa, podczas leżakowania pokrywa się jasnozielonym nalotem.

Kształt:

Kształtem przypomina okrągły bochenek chleba.

Rozmiar:

W zależności od ilości wykorzystanego produktu (mleko owcze).

Barwa:

Początkowo barwa sera z zewnątrz i na przekroju jest śnieżnobiała. Z czasem ser pokrywa się skórką z jasnozielonym nalotem.

Konsystencja:

Ser jest delikatny w dotyku, ze zwartą, gładką konsystencją. Podczas dojrzewania w serze pojawiają się dziurki.

Smak:

Bardzo delikatny, wyraźnie słodki smak, podczas dojrzewania lekko kwaśnieje.

Dodatkowe Informacje:

Sery podpuszczkowe nie zawierają konserwantów.

Tradycja:

Pasterstwo oraz tradycje związane z przetwórstwem mleka owczego zarówno na Żywiecczyźnie, jak i w całych Karpatach zostały zapoczątkowane przez lud pasterski wywodzący się z dzisiejszej Rumunii. Wołosi, bo tak nazwano ten lud, wędrowali wzdłuż Karpat od wschodu na północny zachód. Stefan Górzyński w rozdziale poświęconym dziejom osadnictwa i pasterstwa Podhala i Tatr pisze: Jakkolwiek karta dziejów pasterstwa wołoskiego wiąże się żywiołowo dopiero z początkiem XV w., gdy Wołosi docierają do Beskidu Zachodniego, a w ciągu tego wieku i do Żywiecczyzny (Pasterstwo Tatr Polskich i Podhala, 1962, s. 21).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:15 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}