W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb jurajski

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-10-29 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Na zewnętrznej skórce widoczne są odgniecione od koszyczka ślady – dyskretne paski i ukośne nacięcia. Po upieczeniu na wierzchniej górnej skórce pozostaje charakterystyczna dla tego chleba cienka warstwa mąki. W przekroju widoczny miąższ otoczony cienką brązową skórką.

Kształt:

Chleb podłużny, zwężający się przy piętce.

Rozmiar:

Waga 1500 g, długość 70 cm.

Barwa:

Kolor skórki brązowy, przechodzący często do ciemnobrązowego z dyskretną posypką z żytniej mąki na wierzchu.

Konsystencja:

Chleb starannie wypieczony, dotyk nie zmienia struktury miękiszu, po naciśnięciu wraca do pierwotnego stanu.

Smak:

Zapach chleba charakterystyczny dla wypieków produkowanych na kwasie żytnim.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Chleb jurajski pieczony jest od początku lat 20-tych XX wieku według specjalnej receptury, która odpowiada za niepowtarzalny smak chleba i jest zakorzeniona w tradycji społeczności. Zmiany, jakie nastąpiły od początku jego produkcji do czasów dzisiejszych, dotyczyły jedynie zastosowania nowoczesnych urządzeń do wypieku. Pieczony był przez gospodynie w gospodarstwach domowych oraz w małych piekarniach, które znajdowały się w kilku wsiach obecnej gminy Klucze, na Jurze Krakowsko–Częstochowskiej (Ryczówku, Rodakach, Kwaśniowie, Chechle, Kluczach).

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}