W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb pumpernikiel

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2009-03-23 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Chleb pumpernikiel – ciemny chleb o brunatno-czarnej barwie, prostokątny, opakowany w folię aluminiową przełożoną półpergaminem.

Kształt:

Chleb pokrojony na cienkie kromki o kształcie prostokąta.

Rozmiar:

Waga chleba wynosi około 250 g.

Barwa:

Barwa od ciemnobrązowej do brunatnej na całej powierzchni chleba.

Konsystencja:

Miękisz drobnoporowaty w całej masie, łamliwy, suchy w dotyku.

Smak:

Smak słodko-kwasowo-winny, właściwy dla tego rodzaju pieczywa. Zapach aromatyczny, kwasowo-słodkowo-miodowy.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Pumpernikiel to chleb razowy, zakwaszony o barwie brunatnej, czasem czarnej. Wypiekany jest on w specjalnych formach przy dużej wilgotności i niskiej temperaturze od 18 do 20 godzin. Następnie po wypieku batony układa się w specjalnym pomieszczeniu, w którym leżakują i dojrzewają. Dobór odpowiednich surowców, proces fermentacji i specyficzny wypiek pozwalają zachować niepowtarzalny wygląd, smak i aromat tego gatunku pieczywa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}