W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Chleb wiejski dębowiecki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-05-31 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Prostokątny lub okrągły z dodatkiem ziaren słonecznika, sezamu, siemienia lnianego, otrąb lub maku.

Kształt:

W zależności od formy w jakiej jest pieczony – prostokątny lub okrągły, na przekroju kwadratowy lub owalny.

Rozmiar:

W zależności od formy w jakiej jest pieczony – około 0,6 kg.

Barwa:

Barwa zewnętrzna brązowo-złocista, na przekroju widoczny ciemno-brązowy miąższ.

Konsystencja:

Gęsta, gąbczasta.

Smak:

Aromatyczny, kwaśny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Chleb w polskiej tradycji postrzegany był jako podstawowy pokarm i kojarzony z początkiem życia oraz dobrobytem. Dlatego zawsze przygotowywany był z surowców najwyższej jakości, czyli dobrego pełnowartościowego ziarna i mąki.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}