W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Choczewskie wino z róży

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-06-17 W kategorii Napoje W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Płyn barwy herbacianej przechowywany i podawany w karafce lub butelce.

Kształt:

Przybiera kształt naczynia.

Rozmiar:

Pojemność karafki około 0,5 litra, butelki o pojemności 1 litra.

Barwa:

Herbaciana.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Smak słodki z nutą zapachu róży.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Wino z owoców dzikiej róży, wytwarzane w okolicach Choczewa, ma ponad sześćdziesięcioletni rodowód. Łączy rodzimą tradycję wyrobu domowych trunków z umiejętnościami, które przywieźli po II wojnie światowej mieszkańcy dawnych terenów wschodniej Polski, przez co stało się z czasem lokalną specjalnością. Znawca kultury Pomorza ks. Łęga pisał: „Każda gospodyni zna oczywiście przetwarzanie owoców na kompot, niektóre wieśniaczki potrafią robić wino owocowe z porzeczek lub głogu”. Napoje alkoholowe miały swoje miejsce w pomorskiej kulturze ludowej, zwłaszcza w obrzędowości rodzinnej, dorocznej, społecznej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:54 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}