W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ciastka z cukrem z Perkowic

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2018-04-19 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Ciastka najczęściej w formie gwiazdek i kwiatków o powierzchni chropowatej z widocznymi kryształkami cukru.

Kształt:

Najczęściej kształt gwiazdki, ale mogą być różne, w zależności od użytej foremki.

Rozmiar:

Wymiary ciastka około 4-8 cm.

Barwa:

Zewnętrzna złoto-brązowa, na przekroju słomkowa.

Konsystencja:

Konsystencja stała, jednolita, krucha w dotyku.

Smak:

Smak słodki, maślany, zapach charakterystyczny dla ciastek kruchych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Miejscowość Perkowice położona jest w gminie Biała Podlaska. Zamieszkująca te tereny ludność nie należała do bardzo bogatych, ale dzięki temu wykazywała się zaradnością, żeby wzbogacić swoją kuchnię. Bardzo często wykorzystywano do przygotowania posiłków to co udało się wyprodukować we własnym gospodarstwie. Jednym z takich wyrobów, będącym wypiekiem deserowym były kruche ciastka z cukrem. Mieszkańcy Perkowic znają dobrze przepis na te ciastka, który jest niezmienny od lat. Do wypieku ciastek potrzebny jest 1 kg mąki pszennej, 6 oddzielonych od białka i ubitych z cukrem żółtek, 25 g smalcu, 25 g masła, 1 szklanka śmietany, 3 płaskie łyżeczki proszku do pieczenia i 1 szklanka cukru pudru. Wszystkie składniki należy połączyć zagniatając ciasto. Zagniecione ciasto należy wstawić do lodówki na około 1 godzinę. Po wyjęciu ciasta z lodówki wałkuje się na stolnicy cienkie placki i wykrawa foremkami ciastka o kształtach, najczęściej gwiazdki lub kwiatki. Przed wstawieniem ciastek do pieczenia każde ciastko należy posmarować białkiem i posypać grubym cukrem. Do cukru można dodać również cynamon. Ciastka z cukrem przygotowywano głównie na Święta: Boże Narodzenie, Wielkanoc oraz okolicznościowe przyjęcia, jak np. chrzciny, wesela. Upieczone na Święta ciastka były wieszane na choince jako ozdoby świąteczne. Obecnie piecze się je bez okazji i niekoniecznie na niedzielę.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:10 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}