W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Ciastka zwijane z marmoladą

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2016-07-18 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. łódzkim.

Wygląd:

Niewielkie ciastka z mąki pszennej z wieloowocową marmoladą.

Kształt:

Podłużne o zaokrąglonych bokach.

Rozmiar:

Jedno ciastko o wielkości około 2 cm.

Barwa:

Ciemnozłota, na przekroju widoczna ciemnoczerwona marmolada.

Konsystencja:

Ciastka miękkie i lekko puchate.

Smak:

Wyraźny smak kruchego ciasta oraz lekko kwaskowej marmolady.

Tradycja:

Powiat brzeziński położony jest w województwie łódzkim i ma charakter typowo rolniczy. Znajduje się tam wiele małych gospodarstw, których mieszkańcy kultywują rodzinne tradycje. Widoczne jest to szczególnie w przygotowywaniu przeróżnych potraw, napojów oraz wyrobów piekarniczych i cukierniczych na bazie lokalnych surowców. Znanym na tych terenach deserem, który jest przysmakiem nie tylko dzieci, ale i dorosłych są ciasteczka zawijane z marmoladą. Mąka do ich wyrobu pochodzi z miejscowego młyna, jaja i masło z gospodarstw mieszkańców, zaś marmolada „u mnie w domu robiono z owoców z własnej działki pracowniczej” (Wywiad przeprowadzony z mieszkańcami powiatu Brzeziny). Wieloletnie doświadczenie, praktyka i wypracowana receptura stały się źródłem uzyskania niepowtarzalnego smaku i gwarancją niezmienionego produktu od początku jego produkcji na tym terenie. Popularność ciasteczek wzrosła wraz z uzyskaniem przez nie I-ego miejsca w konkursie podczas festynu pn. „Smaki Ziemi Brzezińskiej” w 2011 roku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
09.10.2018 12:37 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
09.10.2018 12:37 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}