W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Cieszyńska herbata z zielin

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-20 W kategorii Napoje w województwie śląskim

Wygląd:

Herbata jest koloru jasnozielonego, przeźroczysta

Kształt:

Herbata przybiera kształt naczynia, w którym się znajduje

Rozmiar:

Na 1 litr herbaty potrzeba garść zielin

Barwa:

Jasnozielona

Konsystencja:

Smak:

Zapach i smak herbaty to zapach i smak suszonych zielin, przebija się zapach mięty, melisy, malin (zapach zależy od proporcji użytych ziół)

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Herbata jest rośliną pochodzącą z południowo-wschodniej Azji. Uprawia się krzewy herbaty chińskiej, drzewa herbaty asamskiej oraz ich mieszańce – herbatę gruzińską i cejlońską. Herbata uprawiana jest w wielu krajach strefy zwrotnikowej, także poza Azją, dla pączków i liści, z których po uprzednim przygotowaniu (suszenie, czasami fermentacja) przyrządza się napar o tej samej nazwie. Nazwą „herbata” określa się również napary z innych ziół, np. herbata rumiankowa.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:38 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:38 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}