W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Cieszyńska kiszona kapusta z zaprażką

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-02-20 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Zasmażana kapusta kiszona, jednolita masa, danie główne lub dodatek do mięs czy krupnioka

Kształt:

Kształt w zależności od naczynia, w którym się znajduje, nakłada się na talerz dużą łyżką podobnie jak ziemniaki czy inne dodatki do mięs, w przekroju masa kapuściana z kawałkami słoniny lub boczku

Rozmiar:

Jednorazowo na talerz nakłada się dużą łyżkę kapusty, jest to dodatek do kity lub krupnioka

Barwa:

Jasnożółty kolor kapusty kiszonej z kawałkami przesmażonej słoniny

Konsystencja:

Miękkie, kleiste, gęste (nie może się rozlewać)

Smak:

Smak kapusty kiszonej i słoniny

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kapusta kiszona z zaprażką była i nadal jest popularnym daniem ludności zamieszkującej Śląsk Cieszyński. Jadano ją codziennie z ziemniakami lub z fasolą, w dni świąteczne z mięsem, a podczas świniobicia z krupniokiem.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:56 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}