W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Cieszyńskie ciasto do zapiekania kiełbas

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w województwie śląskim

cieszyńskie ciasto do zapiekania kiełbas

Wygląd:

Z zewnątrz przypomina ciasto drożdżowe, na przekroju widać kiełbasę otoczoną ciastem.

Kształt:

Przybiera kształt kiełbasy. Na przekroju okrągły.

Rozmiar:

Wielkość uzależniona od rozmiarów zapiekanej kiełbasy.

Barwa:

Barwa zewnętrzna złota, na przekroju jasnożółta z kawałkami brązowej lub białej kiełbasy.

Konsystencja:

Konsystencja twarda w dotyku.

Smak:

Zapach ciasta i kiełbasy.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Na Śląsku Cieszyńskim tradycja zapiekania kiełbasy w specjalnym cieście była i jest nadal bardzo popularna. Swojska kiełbasa zapieczona w cieście, obok murzina wielkanocnego, była potrawą często goszczącą na stołach wielkanocnych mieszkańców Ziemi Cieszyńskiej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:02 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:02 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}