W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Drobné miãso – drobne mięso, potrawka z podrobów

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Gulaszowata masa mięsna w gęstym sosie

Kształt:

Ugotowane kawałki mięsne pokrojone w kostki i trójkąty

Rozmiar:

Nieduże kawałki mięsa i podrobów (jak w gulaszu)

Barwa:

Brunatna, brązowa, kolor ugotowanego mięsa

Konsystencja:

Gęsty sos z kawałkami mięsnymi

Smak:

Smak gotowanego, duszonego mięsa, przyjemny zapach mięsa z przyprawami charakterystycznymi dla tej potrawy

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Kuchnia kaszubska posiadała receptury na bardzo wiele smacznych i ciekawie przyrządzonych dań mięsnych z gęsiny, kurcząt oraz z podrobów drobiowych i mięsnych. Wszystko to było zasługą ludności zamieszkującej te tereny, która żyjąc wedle pór roku, wypracowała pewne nawyki.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}