W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Emisje z rolnictwa

Sektor rolny jest odpowiedzialny za ponad 18% światowych emisji, a w Polsce udział sektora wynosi 8,8% całkowitych emisji[1]. Do emisji z sektora rolnego nie są wliczane emisje wynikające z wykorzystania energii elektrycznej, paliw kopalnych oraz produkcji nawozów - są one rozliczane w sektorze paliw lub przemysłu. Rolnictwo w ujęciu polityki klimatycznej to głównie emisje metanu z fermentacji jelitowej zwierząt gospodarskich oraz emisje podtlenku azotu z gleb rolniczych (pochodzącego z nawożenia).

Jeśli chodzi o emisję gazów cieplarnianych (GHG) z rolnictwa, liczoną w ekwiwalencie dwutlenku węgla (CO2), to głównymi źródłami emisji w 2022 r. były gleby rolnicze (40,41%) oraz fermentacja jelitowa (43,33%) [wykres 1].

Wykres 1. Źródła emisji gazów cieplarnianych w 2022 r.

Źródło: Poland’s National Inventory Report 2024, Greenhouse Gas Inventory for 1988-2022, KOBiZE https://cdr.eionet.europa.eu/pl/eu/govreg/inventory/envzfry5q/NIR_2024_POL.pdf

Głównym źródłem emisji podtlenku azotu (N2O) w Polsce jest rolnictwo, które odpowiada za 80,2 % całkowitej, antropogenicznej emisji tego gazu. Emisje N2O pochodzą głównie z gleb, ale także produkcji roślinnej i zwierzęcej. Źródłem emisji tego gazu jest wiele naturalnie występujących w przyrodzie procesów (nitryfikacja).

W Polsce emisja metanu (CH4) z rolnictwa w 2022 r. to 39,4 % emisji tego gazu ze wszystkich źródeł krajowych. W polskim rolnictwie głównym źródłem emisji metanu jest fermentacja jelitowa (90 %) oraz gospodarka odchodami zwierzęcymi (9,7 %). Powstała ilość metanu zależy od masy odchodów i sposobu ich przechowywania. Metodą niekorzystną z punktu widzenia emisji metanu jest składowanie odchodów w postaci ciekłej.

Emisja CO2 z rolnictwa związana jest głównie z intensyfikacją produkcji roślinnej, w szczególności z wapniowaniem gleb, aplikacją nawozów mocznikowych i uwalnianiem CO2 w trakcie orki po aplikacji nawozów, któremu towarzyszy rozkład materii. Emisje CO2 z rolnictwa są niewielkie i stanowią 0,4% łącznych emisji CO2 w Polsce. Emisje pośrednie CO2 w rolnictwie pochodzą głównie z odpływu powierzchniowego oraz wymywania azotu do wód gruntowych i powierzchniowych[2]. .


[1] Poland’s National Inventory Report 2024, Greenhouse Gas Inventory for 1988-2022, KOBiZE https://www.kobize.pl/uploads/materialy/materialy_do_pobrania/krajowa_inwentaryzacja_emisji/NIR_2024_raport_syntetyczny_PL.pdf

[2] Opracowane na postawie danych:  Poland’s National Inventory Report 2024, Greenhouse Gas Inventory for 1988-2022, KOBiZE. https://www.kobize.pl/uploads/materialy/materialy_do_pobrania/krajowa_inwentaryzacja_emisji/NIR_2024_raport_syntetyczny_PL.pdf

{"register":{"columns":[]}}