W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gałuszki – kluski po cieszyńsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-05-16 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

gałuszki-kluski po cieszyńsku

Wygląd:

Okrągłe kluski o jednolitej szarej lub jaśniejszej barwie.

Kształt:

Okrągłe kluski.

Rozmiar:

Małe okrągłe kluski o średnicy od 2-4 cm.

Barwa:

Barwa jednolita, szara lub jaśniejsza w zależności od koloru utartych ziemniaków.

Konsystencja:

Średnio miękka, lekka.

Smak:

Smak lekko słony, specyficzny dla gotowanych ziemniaków z posmakiem ziemniaków surowych. Zapach surowych ziemniaków.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Gałuszki to tradycyjne i popularne na Śląsku Cieszyńskim kluski z ziemniaków, przygotowywane na święta i uroczyste okazje jako samodzielne danie lub dodatek do potraw mięsnych. W zależności od receptury i sposobu przygotowania nazywane są różnie: gałuszki strzapate, fusate, kulane, szulane czy gałuszki mączne.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:07 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:07 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}