W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gołąbki z pęczaku z grzybami

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2011-02-18 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Farsz z kaszy i grzybów owinięty liśćmi kapusty białej.

Kształt:

Owalny.

Rozmiar:

Wymiary gołąbka: 12cm x 5cm x 3cm.

Barwa:

Zewnętrzna barwa brązowo-złocista, w przekroju farsz barwy brązowej.

Konsystencja:

Konsystencja zwarta, kleista.

Smak:

Smak i zapach charakterystyczny dla kapusty, kaszy oraz grzybów leśnych.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Przepis na gołąbki z pęczaku z grzybami został przeniesiony na Żuławy po 1945 roku wraz z napływem ludności z terenów Polski południowo-wschodniej i centralnej. Jednak upowszechnienie tej potrawy na Żuławach datuje się na lata 70-te XX wieku. Stosowany przez gospodynie przepis został spopularyzowany przez miejscowe Koło Gospodyń Wiejskich na kursach żywienia. Potrawa ta od razu zyskała uznanie, ponieważ jej przygotowanie było tanie i proste, a wszystkie składniki dostępne w gospodarstwach. Jedynym składnikiem, nieprzystępnym na terenie Żuław były grzyby, które mieszkańcy pozyskiwali z sztumskich lasów lub Borów Tucholskich. Gołąbki z pęczaku z grzybami przygotowane były w czasie postu, na przednówku. Podawano je jako danie podczas kolacji wigilijnej.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}