W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Gòlce / nadzy klosczy (kluski ziemniaczane)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-03-31 W kategorii Gotowe dania i potrawy W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Wygląd nieregularny, formowane podłużne kluski o postrzępionych brzegach

Kształt:

Kształt nieregularny, podłużny, kluskowy

Rozmiar:

Wielkość małych kopytek 3 x 1 cm

Barwa:

Szara

Konsystencja:

Zwarta, miękka, sprężysta

Smak:

Gotowanych ziemniaków z dodatkiem mąki i przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Ziemniaki wraz z ich upowszechnieniem na Pomorzu bardzo szybko stały się podstawowym produktem w żywieniu. Bulwë ratowały tutejszą ludność przed wielkimi klęskami głodu w XIX i XX wieku. Są składnikiem wielu przepisów, w tym najrozmaitszych klusek z ziemniaków gotowanych bądź tartych surowych.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}