W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Grochowinki kociewskie (chruściki, faworki)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-06-30 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Małe, rogate ciasteczka smażone na smalcu

Kształt:

Asymetryczne, o nieregularnych kształtach, poskręcane

Rozmiar:

6-7 cm

Barwa:

Na zewnątrz jasnozłote, rumiane, w środku jaśniejsze, jak ciasto babkowe

Konsystencja:

Chrupiące, kruche

Smak:

Słodkie, pachnące świeżym ciastem

Dodatkowe Informacje:

Ciasteczka są kaloryczne, ponieważ smaży się je na głębokim tłuszczu

Tradycja:

Grochowinkami kociewskimi nazywa się na Kociewiu faworki, chruściki. Od lat w długie, zimowe wieczory smażono te smakołyki, szczególnie w okresie końca Karnawału, czyli w Zapusty przed Wielkim Postem. Przyrządzało się je szybko – przygotowanie ciasta nie zajmowało dużo czasu. Były to ciasteczka stosunkowo tanie, ponieważ jaja, śmietanę, mąkę i smalec zawsze można było znaleźć we własnej spiżarni. W zbiorach kulinarnych jednej z mieszkanek znajduje się przepis z lat 70., według którego smaży się grochowinki kociewskie po dziś dzień. Ważne jest również to, że do ciasta dodaje się zawsze świeże wiejskie jaja, mąkę pszenną z kociewskich pól oraz śmietanę z gospodarstwa domowego. Produkt smaży się na smalcu wytwarzanym metodą tradycyjną.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:12 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}