W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Herbatka fermentowana z liści

21.09.2021

W dniu 17 września 2021 roku na Listę Produktów Tradycyjnych została wpisana w kategorii: Napoje: „Herbatka fermentowana z liści” .

herbatka fermentowana z liści

Wygląd (zewnętrzny i na przekroju)

Susz-mieszanka suszonych ziół

Kształt (zewnętrzny i na przekroju)

Granulat lub liść. Po zalaniu wodą przybiera kształt naczynia

Wielkość

Wielkość surowca 0,2 cm (opakowania są różnej wielkości)

 Jako wywar w zależności od pojemności naczynia

Barwa (zewnętrzna i na przekroju)

Po zaparzeniu ciemnozielona, słomkowa. W zależności od ilości wody i rodzaju ziół

Konsystencja, „wrażenie w dotyku”

Susz po zalaniu wodą przybiera postać płynną

Smak i zapach

Kwiatowo-owocowy, lekko kwaskowaty, delikatny

Tradycja, pochodzenie oraz historia produktu rolnego, środka spożywczego lub napoju spirytusowego

Zioła od dawna były obecne w naszej kulturze. Słowo herba-oznacza ziele. Herbata zaś, to nic innego jak napar przygotowany z suszonym liści i pąków herbacianych. Na przestrzeni dziejów powstawały różnego rodzaju kombinacje naparów ziołowych. Liście herbaty zmyślnie mieszano z zebranymi wokół domu ziołami. We wsi Wólka Tarnowska istnieje piękna tradycja spożywania herbatek z fermentowanych liści. Napar ten powstaje dzięki czterem procesom: więdnięciu, skręcaniu, fermentacji i suszeniu liści. To przede wszystkim dzięki fermentacji z roślin wydobywana jest pełnia smaku, aromatu i koloru.

Wólka Tarnowska położona jest na Lubelszczyźnie w powiecie chełmskim, w gminie Wierzbica. Wieś, na przestrzeni wieków lekko nie miała. Po latach tułaczki rdzenni mieszkańcy zaczęli wracać, by odbudowywać to co wojna im zabrała. Razem z nimi przywędrowała herbatka z liści wierzbówki kiprzycy. Początkowo napar robiono wyłącznie ze wspomnianej rośliny, ale z czasem zaczęto wytwarzać ją z innych dostępnych w okolicy ziół i liści drzew oraz krzewów takich jak: brzoza, klon, dąb, wiśnia, jabłoń, grusza, czereśnia, truskawki, maliny, czeremcha, aronia, jeżyna, poziomka. Ich smaki i aromaty zaczęto kojarzyć ze zbawiennym działaniem na konkretne dolegliwości. Różnie nazywano herbatkę. Początkowo określano ją jako herbatę biedaków, ostatecznie została okrzyknięta herbatką fermentowaną z liści. Ze względu na swoją naturalność oraz właściwości prozdrowotne herbatka zyskiwała coraz większe grono smakoszy wśród okolicznych mieszkańców. W dużym stopniu przyczyniły się do tego rośliny, występujące na terenie Wólki Tarnowskiej.

Po dzień dzisiejszy herbatka fermentowana z liści cieszy się ogromną popularnością wśród okolicznych mieszkańców ze względu na swój wyjątkowy smak i dostępność. Potwierdzają to dołączone do wniosku badania etnograficzne obrazujące wieloletnią tradycję jej spożywania oraz powiązanie bogactwa ziem lubelskich z jakością i rodzajem pozyskiwanego produktu.

{"register":{"columns":[]}}