W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Herbatka księcia Sapiehy

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2017-07-27 W kategorii Napoje W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Napój powstały przez zalanie suszonych części ziół, liści, kwiatów i owoców.

Kształt:

Przyjmuje kształt naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od opakowania (torebka papierowa lub słoik).

Barwa:

Oliwkowo-brązowa.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Ziołowy z wyczuwalnymi nutami dziurawca, głogu, melisy, nawłoci i rumianku.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

W dawnych czasach człowiek nieprzerwanie obcował z przyrodą. Przystosowując się do panujących warunków nauczył się wykorzystywać dostępne mu źródła pokarmu, pochodzące z natury. Na okolicznych polach, w lasach i na obrzeżach leśnych zbierano zioła i różne rośliny lecznicze, jak również hodowano je w przydomowych ogródkach. Służyły nie tylko do celów konsumpcyjnych, ale również do ochrony przed złymi mocami, miały zapewnić szczęście, pokój i bogactwo. Tradycja zbioru ziół i ich zastosowanie istnieje na terenie gminy Kodeń od niepamiętnych czasów. Spożywanie herbat ziołowych związane jest z rodem Sapiehów, którego historia to historia Kodnia. Sapiehowie interesowali się wieloma dziedzinami, od religii i prawa, po ziołolecznictwo. Uprawiali różnego rodzaju zioła, z których sporządzali napary i herbaty. Książę Mikołaj Sapieha – czwarty właściciel Kodnia, który zasłynął z porwania obrazu Matki Bożej z Rzymu, był założycielem dzisiejszego Sanktuarium Matki Bożej w Kodniu. Wokół Sanktuarium znajduje się obecnie największy ziołowy ogród w powiecie. Tradycja zbierania i wykorzystywania w celach leczniczo-konsumpcyjnych ziół na terenie Kodnia jest nadal bardzo żywa. Herbata księcia Sapiehy sporządzana na bazie dziurawca, głogu, melisy, nawłoci i rumianku ma wiele dobroczynnych właściwości, m.in. przeciwdziała zmęczeniu i bezsenności, regeneruje osłabiony organizm oraz przywraca równowagę. Okoliczni mieszkańcy składają Matce Bożej Kodeńskiej w ofierze wianki z ziół w Święto Matki Boskiej Zielnej. Jest to bardzo ważny element dziedzictwa kulturowego i tradycji tego regionu.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:11 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}