IV. Integrowana Produkcja Roślin – zmiany od 2025 r.
Dotychczas w ramach tego ekoschematu przyznawane były płatności w jednej wysokości (ok. 292,13 EUR/ha) do upraw prowadzonych zgodnie z metodykami integrowanej produkcji roślin, niezależnie od tego czy były to uprawy rolnicze, sadownicze, czy np. warzywne oraz do trwałych użytków zielonych.
Uwzględniając zróżnicowanie wysokości ponoszonych dodatkowych kosztów i utraconych dochodów, od 2025 r. wprowadzone zostaną odrębne stawki płatności dla poszczególnych grup upraw. Szacowane stawki płatności wynoszą:
- uprawy sadownicze - 342,70 EUR/ha
- uprawy jagodowe - 309,21 EUR/ha
- uprawy rolnicze - 146,07 EUR/ha
- uprawy warzywne - 309,21 EUR/ha
W związku z tym, że nie ma metodyk integrowanej produkcji do TUZ, to od 2025 r. nie będą realizowane płatności w tym zakresie.
WYKAZ ROŚLIN NALEŻĄCYCH DO POSZCZEGÓLNYCH GRUP UPRAW, W ODNIESIENIU DO KTÓRYCH ZATWIERDZONO METODYKI INTEGROWANEJ PRODUKCJI ROŚLIN
I. Grupa upraw sadowniczych
|
L.p. |
Roślina objęta metodyką integrowanej produkcji roślin |
|
1 |
Brzoskwinia |
|
2 |
Morela |
|
3 |
Czereśnia |
|
4 |
Jabłko |
|
5 |
Gruszka |
|
6 |
Śliwka |
|
7 |
Wiśnia |
II. Grupa upraw jagodowych
|
Lp. |
Roślina objęta metodyką integrowanej produkcji roślin |
|
1 |
Agrest |
|
2 |
Borówka wysoka |
|
3 |
Jeżyna bezkolcowa |
|
4 |
Malina |
|
5 |
Porzeczka czarna |
|
6 |
Porzeczka czerwona |
|
7 |
Truskawka |
|
8 |
Winogrono w uprawie polowej |
|
9 |
Aronia* |
* Z uwagi na ekstensywny charakter produkcji płatność jak dla upraw rolniczych.
III. Grupa upraw rolniczych
|
Lp. |
Roślina objęta metodyką integrowanej produkcji roślin |
|
1 |
Burak (cukrowy) |
|
2 |
Chmiel |
|
3 |
Gryka |
|
4 |
Jęczmień (ozimy i jary) |
|
5 |
Jęczmień browarny (jary) |
|
6 |
Kukurydza |
|
7 |
Kukurydza cukrowa |
|
8 |
Proso |
|
9 |
Pszenica (ozima i jara) |
|
10 |
Rzepak (ozimy) |
|
11 |
Słonecznik |
|
12 |
Soja |
|
13 |
Żyto |
IV. Grupa upraw warzywnych
|
Lp. |
Roślina objęta metodyką integrowanej produkcji roślin |
|
1 |
Brokuł |
|
2 |
Burak ćwikłowy |
|
3 |
Cebula |
|
4 |
Cukinia |
|
5 |
Kabaczek |
|
6 |
Patison |
|
7 |
Czosnek |
|
8 |
Dynia olbrzymia |
|
9 |
Dynia piżmowa |
|
10 |
Dynia oleista |
|
11 |
Fasola szparagowa |
|
12 |
Fasola na suche nasiona |
|
13 |
Kalafior |
|
14 |
Kapusta głowiasta |
|
15 |
Kapusta pekińska |
|
16 |
Marchew |
|
17 |
Ogórek gruntowy (polowy) |
|
18 |
Ogórek pod osłonami |
|
19 |
Papryka |
|
20 |
Pomidor gruntowy |
|
21 |
Pomidor pod osłonami |
|
22 |
Sałata pod osłonami |
|
23 |
Sałata polowa |
|
24 |
Seler korzeniowy |
|
25 |
Szparagi |
|
26 |
Szpinak |
|
27 |
Ziemniak |