W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jabłecznik trzebnicki (cydr)

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-09-21 w kategorii Napoje w woj. dolnośląskim.

Wygląd:

Płyn o wyglądzie od lekko mętnego po klarowny.

Kształt:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Rozmiar:

W zależności od naczynia, w którym się znajduje.

Barwa:

Od słomkowego po złocisty, w zależności od użytych jabłek.

Konsystencja:

Płynna.

Smak:

Lekko-słodki smak, wyraźny aromat jabłek.

Tradycja:

Historia cydru sięga czasów starożytnych, kiedy podobno sam Juliusz Cezar przedkładał picie lokalnego cydru nad picie wina. W literaturze można znaleźć wiele wzmianek i informacji o cydrze. Wspomina o nim m.in. Jan Andrzej Morsztyn, podkreślając smak tego napoju, a o jego wytwarzaniu w wielu domach szlacheckich pisał Zygmunt Gloger w swej Staropolskiej Encyklopedii. Jabłecznik trzebnicki (cydr) to lekki napój alkoholowy, który powstaje w wyniku procesu fermentacji naturalnego soku jabłkowego. Przepis na jabłecznik trzebnicki został przywieziony na tereny Dolnego Śląska z Wileńszczyzny, zaś proces i metoda wytwarzania na tych terenach nie uległy zmianie na przestrzeni co najmniej 80 lat. Tradycyjny jabłecznik trzebnicki sporządzany jest z dojrzałych, winnych jabłek, pochodzących z sadów położonych na Wzgórzach Trzebnickich. Kraina Wzgórz Trzebnickich to obszar od wieków znany z produkcji wyśmienitych owoców. Warunki klimatyczne, odpowiednie stosunki wodne i nasłonecznienie dają w rezultacie wysoko gatunkowy produkt. Do produkcji jabłecznika trzebnickiego wykorzystywane są jabłka takich odmian jak: idared, lobo, mekintosz, champion, reneta, cortland, jonatan. Jabłka słodkie są bogate w cukier, dzięki czemu napój nabiera alkoholowej mocy, jabłka kwaśnie nadają jabłecznikowi kwaskowatą nutkę, a jabłka słodko-gorzkie pozostawiają w jabłeczniku charakterystyczną goryczkę. Jabłecznik trzebnicki jest mieszaniną trzech rodzajów jabłek, a wszystkie elementy aromatyczne są zestawione tak, aby tworzyły harmonijną całość. Do produkcji jabłecznika trzebnickiego używana jest między innymi prasa do wyciskania soków z około 1947 roku. Jabłecznik trzebnicki (cydr) prezentowany jest na licznych targach i jarmarkach. Zdobył I miejsce w konkursie Nasze Kulinarne Dziedzictwo Smaki Regionów w kategorii napoje.

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
16.07.2018 08:16 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
16.07.2018 08:16 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}