W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jagnięcina podhalańska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-06-26 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Tuszka charakterystyczna dla jagniąt, o niewielkich ilościach białego tłuszczu okołonerkowego

Kształt:

Kształt tuszki owczej

Rozmiar:

Wielkość w zależności od terminu uboju waha się od 4 do 16 kg

Barwa:

Jasnoróżowa, charakterystyczna dla młodej jagnięciny, z niewielkim otłuszczeniem tusz;

Konsystencja:

Konsystencja stała; mięso elastyczne, jędrne

Smak:

Smak delikatny i soczysty, specyficzny (swoisty) zapach świeżego mięsa

Dodatkowe Informacje:

Przez cały okres wypasu owce trzymane są na powietrzu z dala od siedzib ludzkich, na terenach czystych i ekologicznych, nienawożonych. Owce pokonują duże odległości od miejsc, w których zimują, dlatego mają dobre umięśnienie i małą zawartość tłuszczu oraz wysoką jakość odżywczą.

Tradycja:

Cakiel (prymitywna rasa owiec górskich) i polska owca górska są ściśle związane z historią Górali, których byt przez stulecia związany był z chowem owiec. Kultywowali oni i nadal kultywują obrzędowość pasterską. Chów owiec i gospodarka pasterska w górach ukształtowały unikalny krajobraz tego regionu. Bez utrzymania owczarstwa górskiego niemożliwy jest zrównoważony rozwój tych terenów.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:20 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}