W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jaja perlicze z Grabiny Radziwiłłowskiej

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2010-05-17 w kategorii Inne produkty woj. mazowieckim

Wygląd:

Jajo perlicze jest nieco mniejsze od jaja kurzego, różni się również kształtem, z jednej strony jest zaokrąglone, natomiast przeciwna strona jest bardziej wydłużona.

Kształt:

Kształt owalny.

Rozmiar:

Długość od 36 do 56 mm, waga od 43 do 44 g.

Barwa:

Skorupka jest matowa, koloru brązowo-żółtego, w różnych odcieniach, żółtko ma barwę od jasnożółtej do ciemnopomarańczowej.

Konsystencja:

Skorupka podatna na zgniecenie lub potłuczenie, dwukrotnie przewyższa twardością skorupkę jaj kurzych, wewnątrz konsystencja płynna.

Smak:

Smak delikatny, charakterystyczny dla jaj perliczych, zależy od jakości zjadanego pożywienia.

Tradycja:

Do Europy perlice zostały przywiezione z Afryki w XV w. przez portugalskich żeglarzy. Od tego momentu ich hodowla rozpowszechniła się w wielu europejskich krajach, w tym również w Polsce.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
25.01.2019 11:07 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
25.01.2019 11:07 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}