W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

"Jeż" – ciasto tortowe z masą kremową z czarnej porzeczki

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2005-10-10 w kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze w woj. opolskim.

Wygląd:

Gotowy produkt podobny jest wielkością i wyglądem do żywego jeża. W przekroju ciasto tortowe przełożone w 4. warstwach masą kremową.

Kształt:

"Jeż" z kolcami, nosem, uszkami i ogonkiem. W przekroju: Ciasto tortowe przełożone masą kremową.

Rozmiar:

Wielkość "jeża", może być dowolna, można też wykonać rodzinę "jeży" tj. jeden duży i kilka małych. Należy wówczas odpowiednio zwiększyć recepturę.

Barwa:

Kolor zewnętrzny całej powierzchni jeża - czekoladowy, kolce białe, oczy i nos brązowy, uszy i ogonek biały. W przekroju ciasto biszkoptowe jasnożółte, masa kremowa koloru różowego.

Konsystencja:

Warstwy ciasta biszkoptowego o drobnej i równomiernej porowatości ściśle połączone z masa kremową. Kolce lekko kłują.

Smak:

Warstwy ciasta biszkoptowego o drobnej i równomiernej porowatości ściśle połączone z masa kremową. Kolce lekko kłują.

Dodatkowe Informacje:

"Jeż" jako ciasto tortowe jest wyjątkowy, musi być starannie wykonany. Charakterystyczną i wyróżniającą cechą jest kształt żywego jeża i jego kolce. Jest to ciasto tortowe inaczej podane i wykonane. Jest smaczny, atrakcyjny, wzbudza duże zainteresowanie na przyjęciach i wystawach. W sprzedaży bezpośredniej znalazł nabywców i wzbudził podziw.

Tradycja:

"Jeż" pochodzi z wsi Kazimierz położonej w powiecie prudnickim. Jego związek z tym regionem rozpoczął się w 1960 roku, kiedy to założono w Kazimierzu Koło Gospodyń Wiejskich i zorganizowano w nim kurs gotowania i pieczenia. Na kurs uczęszczało wówczas 35 kobiet, z których jedna wytwarza "jeża" do dzisiaj. W bieżącym roku "jeż" wraz z Kołem Gospodyń obchodzi jubileusz 45-lecia. Ciasto jest przygotowywane według oryginalnego przepisu w warunkach domowych w małych ilościach. Najczęściej daje się je w prezencie podczas uroczystości rodzinnych, świąt, pokazów i wystaw. Ze względu na swój nietypowy wygląd – kształt i wielkość przypominające żywego jeża – ciasto cieszy się dużym zainteresowaniem na przyjęciach i wystawach.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
17.07.2018 08:47 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
17.07.2018 08:47 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}