W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jodłownicki kołacz z serem

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-04-24 W kategorii Wyroby piekarnicze i cukiernicze W województwie woj. małopolskim

Wygląd:

Kształt okrągły z widocznym uwypukleniem z sera, skórka o barwie złocistej, miąższ z sera zrumieniony od złocistego do jasnobrązowego

Kształt:

Okrągły otok z ciasta drożdżowego,

Rozmiar:

Średnica otok 3-4 cm

Barwa:

Kolor otok – złocisty do jasnobrązowego;

Konsystencja:

Właściwa dla ciasta drożdżowego, ser dobrze zmielony bez grudek, lekko wilgotny

Smak:

Właściwy dla ciasta drożdżowego, ser lekko słodki, niekwaśny z wyczuwalnym aromatem charakterystycznym dla sera

Dodatkowe Informacje:

Ser używany do kołacza jest wysokiej jakości, dobrze odciśnięty z nieznaczną ilością serwatki

Tradycja:

Bez pracy nie ma kołaczy. Kołacz był znany od wieków – początkowo jako produkt wypiekany na uroczystości weselne i odpustowe. Jeden z pierwszych opisów kołacza można spotkać w Encyklopedii staropolskiej ilustrowanej wyd. III Zygmunta Glogera. Autor twierdzi, iż nazwa „kołacz” pochodzi od koła. Korsch w Archiv für slovische Philologie (IX, 517-518) powiada:

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:05 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}