W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Jurajski żur na grzybach

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-12-08 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Jurajski żur na grzybach

Wygląd:

Brunatny, zawiesisty płyn z widocznymi kawałkami grzybów i drobnymi otrębami.

Kształt:

W zależności od naczynia.

Rozmiar:

W zależności od naczynia.

Barwa:

Barwa brunatna, widoczne brązowe kawałki grzybów i drobne szare otręby z żuru.

Konsystencja:

Zawiesista ciecz.

Smak:

Smak kwaśny, połączony z charakterystycznym smakiem grzybowym. Zapach wyraźny, grzybowy.

Dodatkowe Informacje:

 

Tradycja:

Jura Krakowsko-Częstochowska to nie tylko niezapomniane malownicze krajobrazy z ruinami zamków, wzniesieniami zwanymi ostańcami, ale również bogactwo lasów bukowo-sosnowych. Lasy Jury obfitują w duże ilości grzybów, głównie borowików, rydzów, kozaków i maślaków. Od pradawnych czasów grzyby były ozdobą i chlubą kuchni polskiej. Adam Mickiewicz pięknie je opisał w „Panu Tadeuszu” (Księga III Umizgi):

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
23.10.2018 13:18 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
23.10.2018 13:18 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}