Kaczka po pomorsku
03.06.2018
Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-06-14 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim
Wygląd:
Tuszka kacza – skórka nieuszkodzona, na przekroju widoczny farsz o równomiernej strukturze.
Kształt:
Charakterystyczny dla tuszki drobiowej po tzw. wyluzowaniu i usunięciu wszystkich kości.
Rozmiar:
Wymiar tuszki typowy dla kaczki domowej – ptak użytkowy pochodzący od kaczki krzyżówki.
Barwa:
Przyrumieniona skórka barwy brązowo-złocistej, farsz w kolorze zbliżonym do gotowanego mięsa wieprzowego.
Konsystencja:
Struktura jędrna i sprężysta, powierzchnia gładka i jednolita z oznaką soczystości.
Smak:
Zapach charakterystyczny dla drobiu pieczonego z dodatkiem ziół, smak specyficzny, oryginalny.
Dodatkowe Informacje:
Tradycja:
„Kaczka po pomorsku” pochodzi z terenu Kaszub i jest obecnie serwowana na Pobrzeżu Kaszubskim.
- Ostatnia modyfikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
- Pierwsza publikacja:
- 02.07.2018 22:21 administrator gov.pl