W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kaczka po pomorsku

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2006-06-14 W kategorii Produkty mięsne W województwie woj. pomorskim

Wygląd:

Tuszka kacza – skórka nieuszkodzona, na przekroju widoczny farsz o równomiernej strukturze.

Kształt:

Charakterystyczny dla tuszki drobiowej po tzw. wyluzowaniu i usunięciu wszystkich kości.

Rozmiar:

Wymiar tuszki typowy dla kaczki domowej – ptak użytkowy pochodzący od kaczki krzyżówki.

Barwa:

Przyrumieniona skórka barwy brązowo-złocistej, farsz w kolorze zbliżonym do gotowanego mięsa wieprzowego.

Konsystencja:

Struktura jędrna i sprężysta, powierzchnia gładka i jednolita z oznaką soczystości.

Smak:

Zapach charakterystyczny dla drobiu pieczonego z dodatkiem ziół, smak specyficzny, oryginalny.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

„Kaczka po pomorsku” pochodzi z terenu Kaszub i jest obecnie serwowana na Pobrzeżu Kaszubskim.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 22:21 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}