W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Kapusta kwaszona ślężańska

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-07-05 w kategorii Warzywa i owoce w woj. dolnośląskim

Wygląd:

Podłużne nitki, powstałe po szatkowaniu białych główek kapusty, mogą występować śladowe ilości startej marchwi.

Kształt:

Nitki mają kształt nieregularny i podłużny.

Rozmiar:

Nitki mają długość 10-20 cm, grubość ok. 0,2–0,8 cm.

Barwa:

Kolor lekko kremowy, z odcieniem bieli, w zależności od długości okresu kwaszenia.

Konsystencja:

Twarda i chrupka.

Smak:

Smak lekko kwaśny z posmakiem lekkiej słodyczy, zapach typowy dla kiszonej kapusty.

Tradycja:

Kapusta kiszona była jedną z podstawowych potraw chłopskich. O dużym znaczeniu kapusty dla ludności wiejskiej świadczy fakt, że przydomowe ogrody warzywne nazywano „kapustnikami”. W literaturze etnograficznej przełomu XIX i XX wieku możemy znaleźć zapisy o sposobie przygotowywania i konserwacji żywności oraz o upodobaniach kulinarnych chłopów w Polsce do kiszonej kapusty (i produktów z niej wytworzonych). Między innymi opisane jest to w twórczości Z. Szromka-Rysowa „Pożywienie ludności wiejskiej na Śląsku”, Wrocław, 1978. „Kapusta kiszona byłą jedną z podstawowych potraw chłopskich, zwano ją „dębową przyciesią” (…) pojawiła się codziennie jako potrawa pierwsza, podstawowa”. Kiszona kapusta jest bogatym źródłem witaminy C. Sok z kiszonej kapusty rozcieńczony wodą poprawia apetyt, trawienie i obok leczniczego oddziaływania na wątrobę, śledzionę, pęcherzyk żółciowy, reumatyzm, gościec czy arteriosklerozę, jest środkiem ogólnie wzmacniającym. Kwas mlekowy powstający przy kiszeniu ma nie tylko właściwości bakteriobójcze, ale także regenerujące ustrój.

 

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
11.07.2018 13:27 Sławomir Mucha
Pierwsza publikacja:
11.07.2018 13:27 Sławomir Mucha
{"register":{"columns":[]}}