W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Karasie z Polesia

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2012-02-06 W kategorii Produkty rybołówstwa W województwie woj. lubelskim

Wygląd:

Smażone dzwonka ryb wypełnione farszem cebulowo-grzybowym.

Kształt:

Ryba w całości bądź dzwonka spięte wykałaczką.

Rozmiar:

Uzależniona od wielkości ryby.

Barwa:

Szara barwa smażonego dzwonka z jaśniejszym grzybowo-cebulowym farszem, przekrój ryby po usmażeniu koloru jasno złotego.

Konsystencja:

Stała, zwarta.

Smak:

Smak smażonej ryby, cebuli i grzybów z nutką maślano-grzybowo-ziołową.

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Produkt karasie z Polesia pochodzi z Pojezierza Łęczyńsko-Włodawskiego. Tamtejsze rozległe lasy zajmowały duży obszar i dostarczały obfitość wszelkich grzybów, a niezmeliorowane jeszcze obniżenie terenu stanowiło bogactwo różnych ryb. Stąd wzięło się trochę pogardliwe powiedzenie o Polesiu, że to „laski, piaski i karaski”. „Jeziora pojezierza są atrakcyjne wędkarsko, bowiem występują tu liczne gatunki ryb. Przeważają tu płocie i leszcze. Łowiąc natkniemy się na wzdręgę i ukleję. Ale występują tu także karp, lin i karaś. Pojezierze, to nie tylko jeziora, to również piękne lasy, bogate w dziką zwierzynę, grzyby i jagody”.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:55 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}