W celu świadczenia usług na najwyższym poziomie stosujemy pliki cookies. Korzystanie z naszej witryny oznacza, że będą one zamieszczane w Państwa urządzeniu. W każdym momencie można dokonać zmiany ustawień Państwa przeglądarki. Zobacz politykę cookies.
Powrót

Karminadle / karbinadle / kardinadle

03.06.2018

Produkt wpisany na listę produktów tradycyjnych w dniu 2008-01-17 W kategorii Gotowe dania i potrawy w województwie śląskim

Wygląd:

Z zewnątrz wygląd smażonego panierowanego mięsa wieprzowego, na przekroju wygląd mięsa mielonego

Kształt:

Kulisto-spłaszczone; na przekroju eliptyczne

Rozmiar:

Średnica ok. 5-7 cm

Barwa:

Barwa złoto-brązowa, na przekroju jaśniejsza

Konsystencja:

Konsystencja stała, w dotyku miękka, lekko sprężysta

Smak:

Smak słony, lekko pikantny; zapach smażonego mięsa z dodatkiem przypraw

Dodatkowe Informacje:

Tradycja:

Karminadle to tradycyjna potrawa śląska, określana jako kulki z mielonego mięsa smażone na głębokim tłuszczu. Karminadle, przez niektórych nazywane karbinadlami lub kardinadlami, stanowiły i nadal stanowią jedno z najpopularniejszych dań obiadowych na Śląsku.

Informacje o publikacji dokumentu
Ostatnia modyfikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
Pierwsza publikacja:
02.07.2018 21:57 administrator gov.pl
{"register":{"columns":[]}}